szerző:
MTI

Az afgán rendőrség szerdán lövésekkel oszlatott szét egy tüntetést Kabulban: az Amerika-ellenes megmozduláson több ezer tiltakozó vett részt. A rendőrség és szemtanúk szerint a golyók legalább két embert megsebesítettek.

Egy afgán rendőrtiszt szerint tízezernél több tüntető vonult az utcára, és voltak, akik a tálibok zászlóját lengették. A tiltakozók a "Halál Amerikára!", "Halál a keresztényekre!", "Halál Karzaira!" jelmondatokat skandálták, utóbbival az afgán elnökre utalva. A demonstrálók a főváros nyugati részén gyűltek össze, gumiabroncsokat égettek, és eltorlaszolták az egyik főútvonalat.

A tiltakozások nem ritkák az ázsiai országban, három nappal ezelőtt is utcára vonultak az emberek: akkor egy amerikai lelkész ellen tüntettek, aki a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulóján a Korán 200 példányát akarta elégetni, de végül elállt ettől. A vasárnapi demonstráció során a biztonsági erők többeket megsebesítettek, közülük hárman később belehaltak sérüléseikbe.

Megfigyelők - köztük egy ENSZ-diplomata - arra figyelmeztettek, hogy a tálibok kihasználhatják a koránégetés elleni tiltakozásokat. Zabihulla Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője azt mondta, hogy a szélsőségesek tudtak a tüntetésről, de nem volt szerepük benne. "Az emberek lehet, hogy azért lengetik a tálibok zászlóját, mert így adtak hangot érzéseiknek és szimpátiájuknak velünk szemben" - tette hozzá Mudzsahid. Szombaton parlamenti választásokat tartanak Afganisztánban, amelyet a tálibok meg akarnak zavarni.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Tízfős magyar katonai kontingens jött haza Afganisztánból - fotók

Szeptember 12-én hajnalban a Magyar Honvédség tízfős csapata, a Mi-35 Air Mentor Team hazaérkezett Magyarországra, az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázisra. A tízfős csapat azért utazott az év elején a közép-ázsiai országba, hogy - a Cseh Köztársaságtól átvéve a feladatot - az afgán nemzeti hadsereg légiereje számára helikoptervezetőket képezzenek ki.

MTI Világ

Afganisztán: Pakisztán a terrorizmus bölcsője és forrása

A terrorellenes harc folytatóinak "a terrorizmus forrására és bölcsőjére" kell összpontosítaniuk - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek évfordulóján, egyértelműen Pakisztánra célozva.

MTI Világ

Megtámadtak egy NATO-bázist a koránégetés ellen tüntetők

Közel tízezren tüntettek pénteken egy észak-afganisztáni NATO-támaszpontnál a Floridában tervezett koránégetés ellen, és a katonák egy tiltakozót halálosan megsebesítettek, amikor a tömeg megtámadta a katonai bázist - közölte a badahsáni tartományi közigazgatás szóvivője.

Orbán a lehetséges bukásáról beszélt a migrációs konferencián

Orbán a lehetséges bukásáról beszélt a migrációs konferencián

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe

Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

Orbán is beszél a migrációs konferencián

Orbán is beszél a migrációs konferencián

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét

A rádióban is adni fogják a rendőrség animációs filmjét