szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német államfő az eddig ismert mértéknél nagyobb befolyást gyakorolt a jegybankra Thilo Sarrazin elnökségi tag elbocsátása érdekében - írta szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Bundesbank környezetéből származó információra hivatkozva a konzervatív újság azt állítja: egyedül Christian Wulff elnök hivatalának képviselői tárgyaltak a 65 éves bankárral arról, milyen feltételek mellett hajlandó önként távozni a jegybank vezérkarából. Az államfő hivatala szeptember 8-án este fogadta Sarrazin ügyvédjét, Stefan Eident. A több mint három órán át tartó tárgyaláson az elnöki iroda legalább három képviselője vett részt, köztük Lothar Hagebölling, Wulff hivatalának államtitkári rangban lévő vezetője. A Bundesbankot viszont senki sem képviselte.

Ez - mutatott rá a FAZ - ellentmond az államfő korábbi állításának. Wulff szeptember 12-én - a szövetségi elnök aktív szerepére utaló sajtóhírek nyomán - közleményben elismerte ugyan, hogy a hivatal "közvetített" a jegybank és Sarrazin vitájában, ám hangsúlyozta, hogy "az összes tartalmi kérdésben a felek döntöttek".

Az új információk birtokában az államfő irodája a "közvetítésnél" jóval nagyobb szerepet játszott Sarrazin lemondásának előkészítésében. A szerda esti megbeszélésen Eiden ügyvéd elfogadtatta megbízójának összes lényeges feltételét anélkül, hogy a jegybanknak (Sarrazin munkaadójának) a képviselője jelen lett volna. E feltételek között szerepelt annak az állításnak a visszavonása, miszerint Sarrazin diszkriminálta a bevándorlókat; az államfőnek benyújtott elbocsátási kérelem visszavonása; valamint a bankár magasabb nyugdíjigényének elfogadása.

A FAZ értesülése szerint még a Bundesbank által másnap, szeptember 9-én közzétett sajtóközlemény nagy részét is a szerda esti szeánszon öntötték formába. Csütörtökön délelőtt újabb megbeszélés volt, ezen már részt vett a jegybank egy képviselője is. A sajtóközleményt egy pontban megváltoztatták, ám a többi megállapodáshoz nem nyúltak. Csütörtökön este, Potsdamban tartott felolvasóestje végén jelentette be azután Sarrazin, hogy a reá nehezedő "hatalmas politikai nyomásnak" engedve önként távozik a Bundesbank elnökségéből. Mint a frankfurti lap írta, kedden sem az államfői hivatal, sem a jegybank nem kívánt megjegyzést fűzni az események fenti változatához.

Sarrazin a közelmúltban tett nyilatkozataival és augusztusban megjelent könyvében élesen támadta a muzulmán bevándorlókat, azt állítva róluk, hogy vallási és kulturális hagyományaik miatt képtelenek beilleszkedni a német társadalomba. Emiatt erős nyomás nehezedett rá annak érdekében, hogy mondjon le Bundesbank-állásáról és szociáldemokrata párttagságáról. Utóbbihoz változatlanul ragaszkodik, ezért az SPD vezetősége a hét elején úgy határozott: fegyelmi eljárást indít ellene, amelynek eredménye minden bizonnyal kizárás lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Sarrazin-ügy visszhangja – sajtókommentárok

A német jegybank rasszista kijelentéseket tevő elnökségi tagjának leváltását kezdeményező lépés nyomán a politikai szereplők tárgyilagos vitát sürgetnek a bevándorlók beilleszkedési problémáiról.

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója