szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német katolikus egyház közösségei közül elsőként a jezsuiták ajánlanak kártérítést a szexuális visszaélések áldozatainak – írja csütörtöki számában a Süddeutsche Zeitung.

A rend németországi provinciálisa fejenként 5000 eurós összegről beszél, ám végső döntés még nem született. Azt, hogy ki részesül kártérítésben, független bizottság fogja eldönteni. Eddig 200 sértett jelentkezett a rendnél.

Idén januárban vált ismertté, hogy a jezsuiták által fenntartott oktatási intézményekben – mások mellett a berlini Canisius gimnáziumban – nevelőtanárok a 80-as években számos esetben megrontást, illetve szexuális zaklatást vagy erőszakot követtek el diákok sérelmére.

A jezsuiták terve lépéskényszerbe hozza a német katolikus egyházat, amely elvben kész a kártérítésre, egyelőre azonban nem döntött annak módozatairól – írta a müncheni újság. Német püspökök a nyáron találkozót tartottak az érintett rendek képviselőivel, ám nem tudtak megegyezni a kártérítés formájáról. A kérdés minden bizonnyal szerepelni fog a püspöki kar hétfőn Fuldában kezdődő őszi közgyűlésének témái között.

A megrontott diákokat képviselő szervezet szóvivője a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva elismeréssel nyugtázta, hogy a jezsuita rend hajlandó kártérítést fizetni. A szóban forgó 5000 eurós összeget azonban elfogadhatatlannak nevezte. Mint utalt rá, a pszichikai sérelmet szenvedettek kártérítési pereiben német és osztrák bíróságok az utóbbi években átlagosan 82 ezer euró fájdalomdíjat ítéltek meg. Ebből kiindulva a szervezet vagy fejenkénti átalányként 54 ezer eurót, vagy a sérelem fokától függően emelkedő, 20 ezer és 120 ezer euró közötti összeget követel kártérítés gyanánt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Újabb pedofil katolikus papot fogtak perbe

Újabb katolikus egyházon belüli pedofil esetre derült fény az Egyesült Államokban: a nyugati partvidéken lévő Oaklandban hat nő és egy férfi perelt be szerdán egy papot.

MTI Világ

Elhunyt Henryk Jankowski atya

Elhunyt Henryk Jankowski lengyel katolikus pap, a történelmi Szolidaritás szakszervezet egyik fő támogatója, aki később antiszemita kirohanásaival hallatott magáról - jelentette be az észak-lengyelországi Gdansk polgármestere.

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Fullajtár Andrea: Döntenem kellett, rámegyek-e testileg és lelkileg a küzdelemre

Gyökeres váltásra készül a túlélés érdekében a Neckermann új tulajdonosa

Gyökeres váltásra készül a túlélés érdekében a Neckermann új tulajdonosa

Karácsony Gergely: Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy szüneteltesse a közszolgáltatásokat

Karácsony Gergely: Inkább menjen csődbe a főváros, mint hogy szüneteltesse a közszolgáltatásokat