szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Feladta magát Pekingben Csao Fej kínai állampolgár, akit Budapesten egy norvég lány meggyilkolásával gyanúsítanak. Kiadatási egyezmény nincs Kína és Magyarország között, ha a kínai férfi bűnössége bebizonyosodik, hazájában akár halálbüntetést is kaphat.

Szeptember elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a kínai Csao Fej ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy múlt szombaton megölt egy norvég lányt Budapesten, a VII. kerületi Hársfa utca egyik szállójában. A fiatal férfi Pekingben feladta magát, őrizetbe vételét a kínai hatóságok megerősítették.

Csiang Jü külügyi szóvivő csütörtökön a tényt megerősítette azzal, hogy az ügyben a kínai hatóságok szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, de a gyanúsítottal szembeni eljárást - lévén, hogy a két ország között nincs kiadatási egyezmény - Kínában fogják lefolytatni, vádat Kínában emelnek ellene, s amennyiben bűnösnek találják, ott is ítélik el.

A 26 éves férfi és 21 éves áldozata, Pernille Marie Thronsen évfolyamtársak voltak, és a tanúk szerint közelebbi kapcsolatban álltak egymással. A kínai férfi abban a VII. kerületi, Hársfa utcai kollégiumban lakott, amelyben a lány holttestét augusztus 29-én megtalálták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy nappal korábban több késszúrással megölte a lányt. A rendőrség szerint kamerafelvétel is igazolja azt a feltételezést, hogy a kínai férfi követte el a bűncselekmény.

A Bors című napilap azt írta, a lány holttestét néhány órával azután találták meg, hogy korábbi szerelme "beismerő vallomásnak beillő" üzenetet írt Facebook-adatlapján: "Nem akartalak bántani... Ha meghalok, remélem, újra találkozunk, és együtt leszünk". Oslói újságok értesülései szerint a 21 éves lány szakított barátjával, majd a nyarat Londonban töltötte, és nemrég utazott vissza Budapestre.

Csao Fej körözési fotója
©

A rendőrség arról is tudomást szerzett, hogy Csao Fej a gyilkosságot követően Ferihegyen keresztül elhagyta az országot még a bűncselekmény napján, de azt nem árulták el, hogy hova távozott.

A norvég sajtó csütörtöki összeállításában az szerepel, hogy a Pernille Marie Thorsent - akit előző nap temettek el Oslóban - egy Csao által bérelt lakásban találták holtan, a testén több késszúrás nyomával. A norvég média úgy tudja, hogy a kínai rendőrség most tájékoztatást kér az eddigi nyomozati eredményekről magyar kollégáiktól és a norvág hatóságokkal is felvették a kapcsolatot. A norvég Dagbladet című lap internetes oldalán csütörtökön azt közölte, hogy Csao bevallotta tettét.

Kína egyetlen országgal sem kötött kiadatási egyezményt és nem tagja az Interpolnak sem. Mivel Csao Fejt Kínában fogják bíróság elé állítani, a gyilkosságért  az országban rendszerint kiszabott halálbüntetésre ítélhetik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kamerafelvétel is igazolja, hogy Csao Fej ölhette meg a norvég lányt

Kamerafelvétel is igazolja a feltételezést, hogy a kínai Csao Fej ölte meg azt a norvég lányt, akinek holttestét szombat délelőtt találták meg Budapesten, a VII. kerületi Hársfa utca egyik szállójában – mondta Szigeti József, a BRFK életvédelmi osztályvezetője csütörtökön magyar és norvég újságíróknak.

MTI / hvg.hu Itthon

Kínai férfit gyanúsítanak a norvég diáklány megölésével – fotó

Egy Budapesten tanuló kínai férfit gyanúsít a rendőrség annak a 21 éves norvég lánynak a meggyilkolásával, akinek a holttestére vasárnap este bukkantak rá a VII. kerületi, Hársfa utcai kollégiumban. A rendőrség elfogatóparancsot adott ki és közzétette a férfi fotóját is.

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Álmentős fosztott ki több magyar vendégházat

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”