szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként és az Európai Unió soros elnökeként is kész majd fellépni a megosztottság áthidalása és a globális partnerség erősítése érdekében - jelentette ki pénteken New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott felszólalásában, amelyben közölte, megalapítják a Tom Lantos Intézetet.

"Biztosíthatom önöket, hogy Magyarország, mint a ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjelölt országa a 2012-2013-as időszakra, készen áll arra, hogy erőteljes munkát fejtsen ki a megosztottság áthidalása érdekében és  erősítse a globális partnerséget a mai, a kölcsönös függőség által meghatározott nemzetközi környezetben" - jelentette ki az államfő ENSZ-palota közgyűlési termének szónoki emelvényén. Schmitt kifejezte Magyarország sajnálkozását amiatt, hogy elhalasztották az Európai Uniónak az ENSZ tevékenységében történő részvételéről tervezett határozatot.

"Magyarország, amely 2011 első félévében betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, aktívan fellép majd annak érdekében, hogy segítse az uniót a globális kérdések hatékony kezelésében, miközben minden tőle telhetőt megtesz majd azért, hogy az ENSZ minden tagállamának bevonásával mozdítsa elő a közös célok megvalósítását a világszervezetben" - mondta a köztársasági elnök.

Schmitt hangsúlyozta, hogy az emberi jogok erősítése és védelme a magyar külpolitika sarokköve és hogy Magyarország az Emberi Jogi Tanács tagjaként az ENSZ fórumain is aktív szerepet kíván játszani ezen a téren. Mint mondta, Magyarország részt vállal a diszkrimináció minden formája - beleértve a nemzeti vagy etnikai származás miatti megkülönböztetést - elleni nemzetközi fellépésben. Az államfő kifejtette, hogy a magyar álláspont szerint a kisebbségek jogainak - beleértve a kulturális öntudat és kulturális örökség megőrzéséhez való jogot- fontos helyet kell kapniuk a nemzetközi közösség napirendjében. "

Meggyőződésünk, hogy a virágzó nemzeti kisebbségek nemhogy gyengítik a a társadalmat, de gazdagítják az országok kulturális sokszínűségét. A  többség és a kisebbség között csak akkor alakulhat ki gyümölcsöző kapcsolat, ha nem sérülnek az emberi jogok és ha a tolerancia a társadalom minden szintjén meghatározóvá válik" - mondta köztársasági elnök. Schmitt Pál szerint ez az egyik oka annak hogy Magyarország úgy döntött: budapesti központtal megalapítja a Tom Lantos Intézetet, egy olyan nemzetközi központot, amelynek célja az emberi és különösen a kisebbségi jogok előmozdítása és a tolerancia értékrendjének elterjesztése.

Magyarország ehhez hasonló fontosságúnak ítéli a nemzetközi humanitárius  és emberi jogok megsértésének megakadályozását jelentette ki az államfő.  Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra a magyar kezdeményezésre, hogy Budapesten hozzák létre a  Népirtás és a Tömeges Atrocitások Elleni Központot, amely fontos szerepet tölthetne be a készülő tragédiák előrejelzésében és ajánlásokat dolgozna ki ezek megelőzésére a nemzetközi közösség számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Emléktábla Tom Lantos tiszteletére

Tom Lantos egyszerre volt bátor magyar hazafi és hű polgára az Amerikai Egyesült Államoknak – mondta Gyurcsány Ferenc a februárban elhunyt demokrata párti amerikai politikus tiszteletére állított emléktábla avatásán.

hvg.hu Világ

Simonyi András Tom Lantosról

Magyarország korábbi washingtoni nagykövete, Simonyi András a magyar érdekek mindenkori védelmezőjének, az őt ért támadásokat méltóságteljesen viselő, vérbeli politikusnak nevezte Tom Lantost, aki „kristálytisztán látta a politikai vezetők erősségeit és gyengéit”.

Itthon

Tom Lantos: „A magyarok nem hagyhatják cserben Irakot”

Súlyos következményei lehetnek, ha Magyarország hazahívja katonáit Irakból, a kettős állampolgárság megadásánál az EU-t sem szabad elfelejteni, Bush gazdaságpolitikája elhibázott – nyilatkozta Tom Lantos, az amerikai kongresszus külügyi bizottságának korelnöke a hvg.hu főszerkesztőjének.

MTI Világ

Őrizetbe vették Tom Lantost egy washingtoni tüntetésen

Az amerikai kongresszus öt demokrata párti tagját, köztük Tom Lantos képviselőt is őrizetbe vették a szudáni nagykövetség előtt tiltakozó más tüntetőkkel együtt a rendőrök pénteken Washingtonban azon a címen, hogy illetéktelenül a külképviselet területére léptek.

MTI Itthon

Tom Lantos kiábrándította Orbánt

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke egyórás, elsősorban az amerikai külpolitika kérdéseit érintő megbeszélést folytatott Orbán Viktorral csütörtökön Washingtonban. A találkozón szó volt a Magyar Gárdáról is.

MTI Világ

Tom Lantos: Szlovákia felelős a magyarellenes incidensekért

A felelősség teljes egészében Szlovákiát terheli az ott kialakult magyarellenes incidensekért; a XXI. században a demokratikusan megválasztott kormányok felelőssége, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő - jelentette ki Tom Lantos, az amerikai kongresszus tagja Budapesten.

MTI Világ

Fico elutasítóan reagált Tom Lantos felszólítására

Robert Fico szlovák kormányfő elutasítóan reagált Tom Latos levelére, amelyben az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke arra szólította fel őt, hogy határolódjon el a Benes-dekrétumokról, és biztosítsa a szlovákiai magyar kisebbség jogait.

MTI Világ

Rice: Tom Lantos igazi amerikai hős

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter "igazi amerikai hősnek" nevezte a hétfőn elhunyt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselőt.

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Joe Bident a dadogása is elkíséri az elnöki beiktatásra

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban