szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iráni hatóságok őrizetbe vettek több olyan kémet, aki az internet segítségével az ország atomprogramjának meghiúsításán mesterkedett - jelentette be szombaton az iráni hírszerzési miniszter az állami televízió honlapja szerint.

A hatóságok ezáltal "megakadályozták az ellenséget abban, hogy végrehajtson egy pusztító akciót" - tette hozzá Hejdar Moszlehi, de azt nem közölte, hogy mikor és hány embert vettek őrizetbe. Kijelentette: a biztonsági szolgálatok figyelni tudják az internetet, és meg tudják akadályozni, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatban bármi kiszivárogjon, a program végrehajtását bármi megakadályozza. A hatóságoknak már korábban is fel kellett venniük a harcot nyugati országok kémeivel - tette hozzá.

A júniusban megjelent, Stuxnet nevű számítógépes vírust még mindig nem sikerült kiirtani az iráni ipari informatikai rendszerekből, már mintegy 30 ezer gépet fertőzött meg. A Stuxnet a Siemens német cég egyik programját támadja meg az iráni számítógépekben. Ez a program ellenőrzi az olajvezetékeket, -platformokat, az áramelosztókat és más ipari létesítményeket. Szakértők szerint a vírus célja informatikai szabotázs végrehajtása, vagyis oly módon megváltoztatni a létesítmények működését, hogy azok fizikailag megsemmisüljenek. Elsősorban Iránban terjedt el, de Indiában, Indonéziában és Pakisztánban is. 

Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy a vírussal készítői célba vették a nemsokára üzemelni kezdő buseri atomerőművet Iránban. Az iráni vezetők azonban cáfolták, hogy Stuxnet tudott volna ártani az erőműnek, noha a létesítmény egyes alkalmazottainak személyes gépére rákerült a vírus.

Izrael és számos nyugati hatalom azzal vádolja Iránt, hogy békésnek feltüntetett atomprogramja keretében atomfegyver birtoklására törekszik. Teherán tagadja ezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!