szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Michelle Obama, az amerikai first lady a világ legbefolyásosabb asszonya a Forbes magazin idei listája szerint.

A szerdán publikált rangsorban Michelle Obama államfőket, vállalatbirodalmak fejeit és számos hírességet utasított maga mögé. A Kraft Foods amerikai élelmiszeripari cég élén álló Irene Rosenfeld, aki nyélbe ütötte a brit Cadbury 18 milliárd dolláros felvásárlását, második helyre szorult. A hosszú ideje az élbolyban szereplő Oprah Winfrey amerikai televíziós személyiség a harmadik helyet csípte el.

A tisztségébe tavaly másodszor is megválasztott Angela Merkel német kancellárt a Forbes-lista a negyedik legbefolyásosabb nőnek hozta ki. Őt szintén egy politikus, a közel-keleti megbékélésen munkálkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter követ ötödikként.

"A listán felbukkanó nők formálják a közbeszéd témáit, vállalatokat építenek és brandeket teremtenek, néha nem is a megszokott értelemben. Az élet minden területén áttörték a nemek közötti határokat, ezzel milliók vagy akár milliárdok életére vannak hatással" − sorolta Moira Forbes, a ForbesWoman alelnöke és kiadója a szempontokat.

Az idei lista abban különbözik a korábbiaktól, hogy ezúttal a gazdagság és a hatalom helyett inkább a kreatív befolyás és a vállalkozóképesség felé tolták el a hangsúlyt. Tavaly még Angela Merkel állt a csúcson, őt Sheila Bair, az amerikai Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke követte, és Michelle Obama csak a negyvenedik helyet kapta.

A Forbes indoklása szerint Obama idén azért ugrott az élre, mert "képes volt saját magára szabni hivatalát", miközben megőrizte népszerűségét is. A magazin felemlegette a first lady Let's Move! mozgalmát is, amellyel felvette a harcot a gyerekkori elhízás ellen, és ennek visszhangjaként az olyan cégek, mint a Coca-Cola vagy a Kellogg, elkötelezték magukat, hogy 2015-re csökkentik termékeik kalóriatartalmát.

A zenei hírességek közül Lady Gaga a hetedik helyen bukkan fel, Beyoncé Knowles pedig a kilencedik lett. Angelina Jolie színésznő a 21., Madonna pedig énekesnői és divattervezői besorolással a 29.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Hadat üzent a hájnak Michelle Obama

Elindította a gyerekkövérség elleni kampányát Michelle Obama, az amerikai first lady kedden; főleg az egészséges táplálkozás elveire és a sok testmozgás fontosságára akarja felhívni a szülők és a gyerekek figyelmét.

hvg.hu Itthon

A Forbes magazin listáján az Aggteleki-karszt Európa rejtett ékköve

Amerikai turisták tömegei lephetik el az Aggteleki-karsztot, miután a közelmúltban megjelent a Forbes honlapján Európa rejtett turisztikai kincseinek listája, amelyen előkelő helyen szerepel az egyedülálló adottságokkal rendelkező aggteleki barlangrendszer - írta csütörtökön az Észak-Magyarország.