szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bombariadót rendeltek el pénteken három amerikai város repülőterén, teherszállító gépen talált gyanús csomag miatt.

A bombariadót a New York-i John F. Kennedy repülőtéren, valamint Philadelphia, Newark, New Jersey és a Maine állambeli Portland repterén rendelték el. New Yorkban feltartóztatták és átvizsgálták a UPS csomagküldő futárszolgálat egy teherautóját. A rendőrség szóvivője nem közölte, hogy van-e összefüggés a repülőgépek és a teherautó átkutatása között.

A hatóságok szerint az óvintézkedésre azért volt szükség, mert az angliai Birminghamben a UPS egy szállítógépének fedélzetén rábukkantak egy nyomtató "manipulált",  fehér porral szennyezett festékpatronjára, amelyhez egy nyomtatott áramkört erősítettek. A bombavizsgálat eredménye negatívnak bizonyult.

Philadelphiában és Newarkban biztonságos helyre vontatták a Nagy-Britanniából érkezett szállítógépeket, az előző városban kettőt, az utóbbiban egyet. A newarki gépen átvizsgált két gyanús csomagban nem találtak robbanóanyagot, ezért a készültséget a helyi repülőtéren lefújták.

A CNN értesülése szerint az amerikai hatóságokhoz egy szövetséges állam intézett figyelmeztetést "chicagói zsinagógákba irányuló jemeni csomagokkal kapcsolatban". A hírtelevízió korábban azt jelentette, hogy minden Jemenből érkező csomagot átvizsgálnak. Később úgy módosította a híradást, hogy elsősorban azokat a küldeményeket ellenőrzik, amelyeket ugyanaz a jemeni cég küldte, mint a Birminghamben talált csomagot. A CNN információi szerint az óvintézkedések mögött egy chicagói zsinagógák ellen intézendő terrortámadás állhat.

Biztonsági riadó egy brit repülőtéren

Gyanús csomagot vizsgálnak az egyik brit nemzetközi repülőtéren a biztonsági hatóságok, de péntek esti jelentések szerint veszélyes anyagot egyelőre nem találtak.

A csomagot a közép-angliai térséget kiszolgáló East Midlands légikikötő teheráru-elosztójában találták. A területileg illetékes rendőrség péntek esti közlése szerint a bejelentés még hajnalban érkezett. A repülőtér egy részét és a környező utakat a nap folyamán kétszer is lezárták, de a légi forgalom egész nap zavartalan volt, és az utasterminálok is nyitva maradtak. A repülőgép Jemenből tartott Chicagóba, és útközben szállt le az East Midlands repülőtéren.

A brit hatóságok szerint az első vizsgálatok kimutatták, hogy a gyanúsnak talált csomag nem pokolgép, ám "vannak olyan tulajdonságai", amelyek további vizsgálatot indokolnak. A csomagot ezért beható laboratóriumi tesztnek vetik alá. Amerikai hírforrások eredetileg azt közölték, hogy a Jemenből indult, Amerikába tartó gép Londonban szállt le. A BAA, a legnagyobb brit repülőtér-üzemeltető cég azonban pénteken közölte, hogy az általa kezelt két nagy londoni repülőtéren, Heathrow-n és Stansteden semmilyen incidens nem volt, és a forgalom zavartalan.

A brit hatóságok szerint nincs biztonsági riadó a szintén Londont kiszolgáló Gatwick repülőtéren, valamint a két legnagyobb skót város, Glasgow és Edinburgh nemzetközi repülőterein sem. Este a Scotland Yard - a londoni rendőrség - szóvivője hivatalosan is bejelentette, hogy "pontatlan" volt az az információ, miszerint valamelyik londoni repülőtéren találtak volna valamilyen gyanús küldeményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!