szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) felszólította a pozsonyi kormánykoalíciót, hogy válaszolja meg a két évvel ezelőtt a DAC Dunaszerdahely-Slovan Bratislava (Pozsony) labdarúgó-mérkőzésen a szurkolók ellen intézett rendőrtámadással kapcsolatos kérdéseket, büntesse meg a felelősöket és kárpótolja az ártatlanul összevert embereket.

"Az MKP felszólítja a kormánykoalíciót, hogy ne bújjon ki a felelősség alól, és adjon válaszokat a rendőri beavatkozás két év óta megválaszolatlan kérdéseire és kárpótolja az érintetteket" - olvasható a parlamenten kívüli párt pénteki közleményében, amelyet Dunajsky Éva, szóvivő juttatott el az MTI pozsonyi irodájába.

Két éve Dunaszerdahelyen, a DAC-Slovan mérkőzés első félidejében a rohamrendőrség durva támadást intézett a DAC szurkolói, köztük magyar állampolgárok ellen, akik közül többen súlyos sérülést szenvedtek. A rendőrség azon állítását, miszerint a szurkolók randalíroztak, s támadtak volna a rendőrökre, a szlovák fél bizonyítékokkal soha nem támasztotta alá. Az incidens komoly feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában.  A 31 előállított szurkoló közül 16 volt magyar állampolgár.  A tizenegy sérült közül öt volt magyarországi szurkoló. A legsúlyosabban a 18 éves Lengyel Krisztián sérült meg, akit még a helyszínen újra kellett éleszteni, végül pedig mentőhelikopter szállította egy pozsonyi kórházba. A fiatalember maradandó sérüléseket szenvedett.

A Berényi József pártelnök által aláírt közlemény úgy fogalmaz, hogy "brutális és szakmailag elhibázott volt a rendőri beavatkozás, amely súlyos testi és lelki sérüléseket okozott".

"A Magyar Koalíció Pártja sajnálattal tapasztalja, hogy bár annak idején a jelenlegi kormánykoalíció több politikusa is elmarasztalóan nyilatkozott a szurkolók elleni durva rendőri beavatkozásról és számon kérte az akkori eljárást, ma ugyanezekben a politikusokban fel sem merül egy újabb vizsgálat lebonyolítása a rendőrségi beavatkozás indokoltságáról és szakszerűségéről" - áll a dokumentumban. Az MKP nehezményezi azt is, hogy a júniusi választások után fel sem merült a kárpótlás kérdése mindazon szurkolók esetében, akiket ártatlanul vert meg a rendőrség, s akik közül néhányan maradandó sérüléseket is szenvedtek.

A nyári szlovákiai kormányváltás óta eddig egyedül csak Peter Zajac, a Polgári Demokrata Párt (OKS) elnöke, parlamenti képviselő foglalkozott a rendőri túlkapással. A Híd listáján mandátumot szerzett politikus egyik parlamenti felszólalásában bocsánatot kért a megvert szurkolóktól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot

Sacha Baron Cohen rasszistának nevezte Donald Trumpot