szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jemeni biztonsági erők szombat este őrizetbe vettek egy nőt Szanaában: valószínűleg ő adta fel a chicagói zsinagógáknak címzett, robbanóanyagot tartalmazó küldeményeket.

Ali Abdullah Száleh jemeni elnök korábban bejelentette, hogy a biztonsági erők körbevették azt fővárosi házat, ahol a gyanúsított bujkált. Az elnök elmondta, hogy az Egyesült Államoktól és az Egyesült Arab Emirátusoktól kapott információk alapján azonosították a nőt, akit a brit pokolgépben elrejtett SIM-kártya segítségével sikerült felkutatni.

Később jemeni biztonsági források beszámoltak a letartóztatásról és a jemeni védelmi miniszter is megerősítette a hírt. Száleh egy rövid sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Jemen a saját eszközeivel elkötelezetten harcol a terrorizmus ellen, és senkinek sem engedi meg, hogy az al-Kaida tagjainak levadászása ürügyén beavatkozzon belügyeibe. Az elnök hangsúlyozta, hogy jobban össze kellene hangolni az amerikai, a brit, a szaúdi és a jemeni hírszerzést. A Fehér Ház szombaton felszólította Szanaát, hogy működjön együtt Washingtonnal a terroristák ellen. Száleh most jelezte, hogy a jemeni hatóságok együttműködnek az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, továbbá a nap folyamán telefonon tárgyalt Abdallah szaúdi uralkodóval is a csomagbombák ügyéről.

A brit, illetve a dubaji hatóságok pénteken elfogtak két olyan, chicagói zsinagógáknak címzett csomagot, amelyekben robbanóanyag volt. A szaúdi titkosszolgálat korábban értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy Jemenből veszélyes küldemények fognak érkezni. A működőképes robbanószerkezetek az érintett felek szerint az al-Kaida arab-félszigeti szárnyától származnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Robbanóanyagot akartak Amerikába csempészni terroristák

Robbanóanyagot tartalmazott az a két, Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet Dubajban, illetve az angliai Birminghamben tartóztattak fel a hatóságok - jelentette be pénteki, a Fehér Házban megtartott sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök. A veszélyes küldemények érkezésére a szaúdi titkosszolgálat hívta fel a figyelmet; segítségüket pénteken hivatalosan is megköszönte John Brennan, az amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

hvg.hu/MTI Világ

Obama: robbanóanyag volt az USA-ba küldött csomagokban

Robbanóanyagot tartalmazott az a két, Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet az angliai Birminghamben, illetve Dubajban tartóztattak fel a hatóságok - jelentette be pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök.