szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Kedden az észak-koreai Nemzetvédelmi bizottság közölte: Phenjan kész mintát adni haditengerészetük torpedóiból, hogy bizonyítsák nincs közük a dél-koreai hadihajó tavaszi elsüllyedéséhez. Közleményük szerint alumíniumötvözetű torpedómaradványokat találtak a kiemelt déli hajóban, az északi hadseregben viszont acélötvözetű torpedókat használnak.

Az észak-koreai állami hírügynökség keddi közlése szerint a Nemzetvédelmi Bizottság kész átadni a mintákat az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának vizsgálatok céljából. Márciusban történt a robbanás a Cshonan nevű dél-koreai hadihajón, amely elsüllyedt a Sárga tenger egyik vitatott hovatartozású szakaszán. 46 tengerész halt meg a szerencsétlenségben, amit Dél-Korea, az Egyesült Államok és egy nemzetközi vizsgálóbizottság szerint egy északi torpedó okozott.

Szeptemberben Szöul zárójelentést adott ki a Cshonan-ügyről, és abban hivatalosan is Észak-Koreát tették felelőssé a történtekért. A jelentés az északi torpedó maradványaként azonosított alumíniumötvözetet említi bizonyítékként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!