szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-koreai haditengerészet figyelmezető lövéseket adott le szerdán egy észak-koreai halászhajóra a két ország tengeri határa körzetében. Hat napon belül ez már a második határincidens Észak és Dél között, és a G20-ak jövő heti szöuli csúcstalálkozójára készülő dél-koreai vezetésnek a hasonló események elég zavaróak.

A dél-koreai főváros száz kilométerre van a demilitarizált övezettől, és már most szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben Szöulban. A dél-koreai vezetés már korábban is éppen attól tartott, hogy Phenjan valamilyen incidenssel megpróbálja megzavarni a világ gazdaságilag legfejlettebb országainak tanácskozását. Az Egyesült Államok az ügyben arra kérte Pekinget, hogy vesse latba befolyását Phenjannál.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök szerdai sajtóértekezletén azt mondta: "Nem hiszem, hogy Észak-Korea megpróbál bármit tenni, amikor a nemzetközi közösség vezetői éppen a világgazdaság kérdéseit vitatják meg. Bízom benne, hogy Észak nem csinál semmit, de azért éberek vagyunk" - mondta az elnök. Észak-Korea a héten visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint provokációra készülne, de korábban szöuli nagy nemzetközi események alkalmával igenis különféle incidensek okozója volt.

Egy katonai tisztségviselő beszámolója szerint egy észak-koreai halászhajó - eddig ismeretlen okból - szerda reggel átlépte a két ország tengeri határául szolgáló tűzszüneti vonalat. A hajó a dél-koreai haditengerészet hangosbeszélőn adott figyelmeztetésére nem reagált, végül tíz figyelmeztető lövéssel kényszerítették távozásra. Így két órát töltött dél-koreai felségvízen. Utoljára hét évvel ezelőtt volt arra példa, hogy Dél-Korea figyelmeztető lövéssel kényszerített távozásra észak-koreai halászhajót.

Pénteken a két ország közötti szárazföldi határzónában volt lövöldözés: a dél-koreai média szerint először egy észak-koreai oldalon lévő őrállomásról lőttek át a dél-koreai oldalra, majd innen adtak le három válaszlövés. Sebesülés nem történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Világ

Észak-Korea kész mintákat adni torpedóiból

Kedden az észak-koreai Nemzetvédelmi bizottság közölte: Phenjan kész mintát adni haditengerészetük torpedóiból, hogy bizonyítsák nincs közük a dél-koreai hadihajó tavaszi elsüllyedéséhez. Közleményük szerint alumíniumötvözetű torpedómaradványokat találtak a kiemelt déli hajóban, az északi hadseregben viszont acélötvözetű torpedókat használnak.

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

A karácsony előtt lazíthatnak a korlátozásokon Németországban

Hajszálra volt a bravúrtól a Fradi a Juventus ellen

Hajszálra volt a bravúrtól a Fradi a Juventus ellen

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára

Cáfolja a BKIK Karácsonyt, nem mondtak nemet Parragh javaslatára