szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Szerda délután a horvát fővárosban is földrengést észleltek a szakemberek. Zágrábban a Richter-skála szerinti 3,2-es erősségű mozgásokat regisztráltak.

A rengések epicentruma a fővárostól 20 kilométerre délnyugatra volt. A ilyen erősségű földmozgások legfeljebb kisebb károkat idézhetnek elő. Ilyesmiről azonban eddig nem érkezett jelentés. Sérültekről sem tudni egyelőre.

Bosnyák jelentések szerint nem sokkal a zágrábi mozgások előtt Szarajevóban is megmozdult a föld, majd rengéseket észleltek Mostarban is. Mindkét helyen enyhe, 3,3 és 3,4 -es erősségű rengéseket regisztráltak a szakemberek. Károkról, sérültekről nem érkezett jelentés.

Szerda hajnalban Szerbia középső részét rázta meg a Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés. Kraljevo városában ketten életüket vesztették, 100-an pedig megsérültek. A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt az Égei-tengeren fekvő görög Szamothraki szigetnél szerda hajnalban - közölte az athéni Nemzeti Obszervatórium, hozzátéve, hogy a görög fővárostól körülbelül 350 kilométerre északkeletre kipattant földmozgás nem okozott károkat.

Az obszervatórium illetékes szeizmológusa szerint a hajnali öt óra körül történt földrengés nem állt összefüggésben azzal, hogy néhány órával korábban Szerbiában is megmozdult a föld. "Egy földrengés nem okozhat egy másikat, csak véletlen egybeesés volt" - mondta Eftimiosz Lekkasz a NET állami televíziónak. Hozzátette, hogy a görögországi rengés a víz alatt pattant ki, ráadásul messze a lakott területektől, így jóval veszélytelenebb volt a szerbiainál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!