szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első alkalommal választottak meg parlamenti képviselőnek egy albínót Tanzániában, egy olyan országban, ahol egyébként rendszeres üldöztetésnek vannak kitéve az albinizmus áldozatai, és életük állandó veszélyben forog.

"Megerősíthetem, hogy Salum Khalfani Bar'wanit, aki albínó, képviselőnek választotta (a Tanzánia délkeleti részén található) Lindi központi választókerülete" - közölte szerdán Salum Diman, az egyik meghatározó tanzániai ellenzéki párt, az Egyesült Polgári Front (CUF) szóvivője. A színanyag képződésének veleszületett zavarában szenvedő politikus a CUF végrehajtó bizottságának tagja.

"Boldogok vagyunk, hogy idén lett egy albínó képviselőnk, ami nagyon jó dolog, és azt jelzi, hogy fontos szerepet töltünk be a társadalomban" - magyarázta Ernest Kimaya, a tanzániai albínó társaság vezetője. Tanzániában vasárnap tartottak szövetségi elnök- és parlamenti választásokat.

A kelet-afrikai országban és a kontinens több más államában súlyos veszélynek vannak kitéve az albínók, a boszorkányok különleges erőt tulajdonítanak testrészeiknek, amelyekért gyakran megölik őket. Az albinizmus genetikai betegség, amelynek következtében a bőrben, a szőrzetben és a szemben egyszerre vagy külön-külön hiányzik a barna festékanyag, a melanin.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!