szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A TV2 Nyhetskanalen norvég televízió úgy tudja, hogy az amerikai nagykövetség 15-20 embert alkalmaz 2000 óta, akik megfigyelés alatt tartanak norvég állampolgárokat. Csütörtökön magyarázatot kért a norvég komány az Egyesült Államoktól.

 Sajtóértesülések szerint a külképviselet 10 éve törvénytelen módon figyeltet meg norvég állampolgárokat azzal a céllal, hogy elejét vegyék amerikai érdekeltségek elleni támadásoknak. A nagykövetség megbízásából fényképek készültek tüntetések résztvevőiről, akiknek tudtukon kívül egy speciális informatikai rendszerben regisztrálták a személyes adatait.

A követség megbízottjai között van állítólag a norvég rendőrség több egykori magas rangú munkatársa is - állítja a norvég csatorna. Az ügy tisztázása érdekében a norvég külügyminisztérium képviselői szerdán találkoztak az amerikai nagykövetség vezetőivel. "A megbeszélésen azonban a külügyminisztérium nem kapott választ a kérdéseire, ezért most fontosnak tartjuk, hogy minden részletet tisztázzunk" - közölte Marte Lerberg Kopstad külügyi szóvivő.

Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter egy sajtótájékoztatón az üggyel kapcsolatban azt mondta, nem akar "találgatásokba bocsátkozni" a TV2 értesüléseinek megbízhatóságát illetően. Hozzátette: "ha megsértették a norvég törvényeket, akkor komoly ügyről van szó".

A TV2 megkereste az amerikai külügyminisztériumot is a megfigyelési üggyel kapcsolatban. P.J. Crowley külügyi szóvivő azt közölte, hogy a szóban forgó tevékenységet a norvég hatóságok beleegyezésével végezték. Utóbbiak azonban azt állítják, hogy nem tudtak a dologról. 

A Datatilsyn norvég adatvédelmi hivatal igazgatója szerint a fényképek készítésekor és a személyes adatok nyilvántartásba vételekor a nagykövetség teljesen figyelmen kívül hagyta a Norvégiában hatályos adatvédelmi szabályokat, amelyek meghatározzák, milyen típusú személyes adatokat lehet gyűjteni valakiről, illetve azokat mennyi ideig lehet tárolni.

Az Egyesült Államok oslói nagykövetségéről nem akartak nyilatkozni az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!