szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai elnök Hu Csin-tao a világ legnagyobb hatalmú vezetője - legalábbis a Forbes magazin szerint.

A kínai államfő a kéthetente megjelenő amerikai lap csütörtökön kiadott értékelése szerint letaszította a világranglista éléről az Egyesült Államok elnökét. 

Barack Obama mozgásterét erősen beszűkítette a republikánusok kedden aratott választási győzelme, amelynek eredményeképpen az ellenzéki párt megfosztotta a kormányzó demokratákat a képviselőházi többségtől. A konzervatívok a szenátusban kisebbségben maradtak ugyan, de megerősítették pozícióikat.

A Forbes a 6,8 milliárdos emberiség 68 legnagyobb hatalmú vezetőjét rangsorolta. A lap szerint Hu elnök "csaknem diktátori ellenőrzést gyakorol 1,3 milliárd ember, a világ lakosságának egyötöde felett. Nyugati kollégáival ellentétben bosszantó bürokraták és bíróságok akadékoskodása nélkül megfordíthatja a folyókat, városokat építtethet, bebörtönöztetheti a másként gondolkodókat, és cenzúráztathatja az internetet."

Obama demokratái "hatalmas csapást szenvedtek el" az amerikai félidős választásokon -  írta a lap, amely szerint az elnökre hivatali idejének hátralevő két évében hatalmas nyomás fog nehezedni, s ez akadályozni fogja programjának megvalósításában. Obama tavaly még a legnagyobb hatalmú ember volt a világon és két éven át széleskörű reformokat vezetett be hazájában. Az amerikai elnök ugyanakkor még mindig a világ legerősebb és legnagyobb pusztító erejű haderejének főparancsnoka és a világ legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő gazdaságának vezetője. Nem hivatalosan ő a "szabad világ vezetője" - írta a Forbes.

Az erőlistán a harmadik helyen Abdalláh szaúdi király szerepel, akit Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, XVI. Benedek pápa és Angela Merkel követ a sorban. Az első tízbe tartozik még David Cameron brit miniszterelnök, Ben Bernanke, a központi bank szerepét betöltő amerikai Federal Reserve elnöke, Sonia Gandhi, az indiai kormánypárt elnöke, aki a lap szerint India tényleges vezetője, valamint Bill Gates, a Microsoft alapítója, Amerika leggazdagabb embere, aki 30 milliárd dollárt adományozott jótékonyságra, és hasonló magatartásra vett rá negyvenet a világ vezető mágnásai közül.

A magyar származású Nicolas Sarkozy francia államfőt a Forbes a 19. helyre sorolja. Kim Dzsong Il észak-koreai diktátor a 31. helyen áll, Ban Ki mun ENSZ-főtitkár a 41-en, Oszama bin Laden pedig az 57-en. A felsorolást a 68. helyen Julian Assange, az iraki és az afganisztáni háborúra vonatkozó, titkos Pentagon-iratokat kiszivárogtató WikiLeaks főszerkesztője zárja.

A nők közül a Forbes Dilma Rousseff  brazil elnököt (16. hely), Hillary Clinton amerikai külügyminisztert (20.) és Oprah Winfrey televíziós műsorvezetőt sorolta idén a hatalmasok élcsoportjába

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!