szerző:
MTI

San Francisco hadat üzent a gyorséttermeknek a gyerekek érdekében: a jövőben tilos zsíros és sós ételekre csábítani őket azzal, hogy játékokat kínálnak a menü mellé.

San Francisco felügyelőtestülete kedden a polgármesterrel szembemenve döntött a rendelet elfogadásáról. Ez az első ilyen határozat, amelyet az Egyesült Államokban meghoznak. A rendelkezés értelmében a gyerekeknek szánt gyorséttermi menük mellé jövő decembertől nem adhatnak játékokat, ha az étel több mint 640 milligramm sót tartalmaz, energiaértéke pedig meghaladja a 600 kalóriát. A zsírtartalom sem lehet magasabb a kalóriaérték 35 százalékánál. A városatyák azt is feltételül szabták, hogy a játékokkal "csábító" menüknek gyümölcsöt és zöldséget is kell tartalmazniuk. 

A szigorítások San Francisco városában ötven McDonald's egységet érintenek, a gyorséttermi lánc híres Happy Meal menüje a jövőben egészségesebb fogásokkal maradhat csak a választékban. A döntéshozók a gyermekkori elhízás feletti "nagy győzelemnek" nevezték a határozat elfogadását. A McDonald's szóvivője viszont úgy vélekedett, az emberek nem azt várják el választott vezetőiktől, hogy helyettük döntsenek arról, mi jó és mi nem gyerekeik számára, mert az a szülők joga és felelőssége.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!