szerző:
MTI

Mindössze egy hetük van a boltoknak, hogy eltüntessék polcaikról az alkoholtartalmú energiaitalokat Washington államban. Az ok: több diák alkoholmérgezést kapott az italoktól.

Michigan, Utah és Oklahoma állam után, ahol már tilos ezeknek a söralapú, de koffeint is tartalmazó italoknak a forgalmazása, november 18-tól Washingtonban sem engedélyezik az árusításukat.

Chris Gregoire demokrata kormányzó a tiltó rendelkezés beterjesztésekor azzal érvelt, hogy az ilyen típusú, alkoholt koffeinnel keverő italok elfedik az alkohol szedatív hatását, emiatt akaratlanul is túl sokat ihat belőlük az ember.

Mint hozzátette: ráadásul ezeket a többnyire gyümölcsös ízesítésű alkoholos energiaitalokat élénk színű dobozokban hozzák forgalomba - ami szintén vonzza a fiatal korosztályt.

Az alkoholos energiaitalok akkor kerültek az Egyesült Államokban a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy egy washingtoni egyetem kilenc diákját kellett októberben kórházba szállítani, miután egy bulin túl sok Four Loko márkájú italt ittak. A 17-19 éves, tapasztalatlan alkoholfogyasztónak számító kamaszok vérében 0,12-0,35 százalék alkoholtartalmat mértek, és egy lány kis híján életét vesztette a mérgezéstől. (A 0,30 százalékos alkoholkoncentráció már halálhoz vezethet.)

A washingtoni sör- és borforgalmazókat meglepte a gyors döntés, mint mondták abban reménykedtek, hogy legalább egy hónapot kapnak a betiltott italfélék visszavonására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!