szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dominikai Köztársaságban és az egyesült államokbeli Floridában is felütötte a fejét a kolera.

Bautista Rojas dominikai egészségügyi miniszter helyi idő szerint kedden bejelentette, hogy az első kolerás beteget, egy 32 éves férfit Hiquey városában szállítottak kórházba. A beteg haiti állampolgár, és nemrég érkezett az országba.

Floridában is van már kolerás beteg. Ugyancsak egy haiti állampolgárról van szó, aki a közelmúltban látogatta meg családját Haitin. A nő egy hete tért vissza Floridába, s a tünetek már akkor jelentkeztek nála. A beteg azóta jól van, s annak kockázata, hogy másokat is megfertőzött, alacsony, mivel munkája során nincs közösségben - közölte Thomas Torok, a floridai egészségügyi hatóságok járványügyi szakértője. Floridában mintegy 240 ezer olyan ember él, akik Haitin születtek, és rendszeresen hazalátogatnak. 

A Dominikai Köztársasággal szomszédos Haitin szerdára 1100-ra emelkedett a kolerában meghaltak száma. Jelenleg 1538 beteget ápolnak kórházban, így a járvány október közepi kitörése óta 18 382-re növekedett az igazolt és kezelt megbetegedések száma. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet becslése szerint a következő egy év alatt akár 200 ezer embert is megfertőzhet a kór, és a halottak száma elérheti a tízezret.

A dominikai hatóságok hetekkel ezelőtt szigorú óvintézkedéseket hoztak, hogy megakadályozzák az erősen fertőző betegség átterjedését az országba. Korlátozták a haiti állampolgárok határátlépését és a külkereskedelmet is. A kormány szerdán nyugalomra intette a lakosságot, és tovább szigorította a határok ellenőrzését. 

Akárcsak Haitin, Dominikán sem volt ismert a kolera egészen a közelmúltig. Haitin zavargások robbantak ki a járvány miatt, a békefenntartókkal történt összecsapásokban két ember vesztette életét, és mintegy húszan sebesültek meg, köztük hat békefenntartó. Az ENSZ cáfolata ellenére sokan azt hiszik, hogy a nepáli kéksisakosok hurcolták be Ázsiából a kolerát.

René Préval haiti elnök kedden nyugalomra intette az embereket. Felhívta a figyelmüket arra, hogy a káosz és instabilitás sosem kínál megoldást a problémákra, és a lövöldözés, a palackok hajigálása, a barikádok emelése, illetve a gumiabroncsok égetése sem pusztítja el a kolera kórokozóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!