szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

November 17-én délután a Mi Szlovákiánk – Néppárt sajátos módon emlékezett a bársonyos forradalom évfordulóján, „cigány parazitákról“, a nacionalisták üldöztetéséről beszéltek pozsonyi akciójukon - írja a bumm.sk szlovákiai portál.

A Szlovák Testvériség egykori vezetője, a Mi Szlovákiánk – Néppárt jelenlegi elnöke nem vett részt szimpatizánsai pozsonyi demonstrációján. Marián Kotlebát ugyanis most az önkormányzati választások foglalkoztatják, Besztercebánya polgármesteri székét pályázta meg - közölte a portál. Kotleba azonban az akció előtt járt a parlamentben, ahol a szabadságért és demokráciáért folytatott küzdelem napján nyílt napot tartottak. Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminisztert - akinek hivatali idején Kotlebát többször is elővezették a rendőrök - inkább kerülte, mondván, nem szeretné elrontani a napját - írta híroldalán a pozsonyi Új Szó. 

Mintegy kétszáz híve a pozsonyi vasútállomáson gyülekezett szerda délután, majd a parlament épülete elé vonult. Marián Mišún, a Mi Szlovákiánk – Néppárt tagja beszédében megkérdőjelezte a bársonyos forradalom utáni fejlődést, szerinte az állam üldözi a nacionalistákat, mert nyíltan beszélnek a „cigánybűnözésről“. „Az aszociális cigány paraziták előnyöket élveznek, míg a nacionalistákat zaklatják“ - jelentette ki. A szélsőségesek demonstrációját Róbert Mihály civil aktivista zavarta meg, aki egy hangosbeszélőn keresztül többek között azt üzente Mišúnnak, hogy a romákat csak támadni tudják, viszont semmilyen megoldást nem kínálnak a roma probléma megoldására.

Mišún és Mihály pár szót is váltott szemtől szemben, négy rendőr jelenlétében. Mišún azt mondta neki: a „beteg pozsonyi humanisták“ nem tudják, hogy „a cigány parazitákat meg kell semmisíteni“. A szélsőségesek demonstrációja incidensek nélkül ért véget, a rendőrség senkit nem vett őrizetbe - tette hozzá a portál beszámolója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Új bicikliút Révkomáromban

Mintegy nyolc kilométernyi új kerékpárutat adtak át a forgalomnak szombaton a dél-szlovákiai Révkomáromban - közölte a Bumm című szlovákiai magyar hírportál.

MTI Itthon

Szlovákia módosítja a kettős állampolgárságot szankcionáló törvényt

Szlovákia módosítani fogja azt a törvényt, amely szankcionálja a kettős állampolgárság felvételét - jelentette ki szerdán Washingtonban Iveta Radicová szlovák miniszterelnök, aki a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontban tartott előadást hazájának rendszerváltásáról és euroatlanti integrációjáról.

MTI Gazdaság

Szlovákiában kissé lassult az infláció

Szeptemberben és előzőleg június óta minden hónapban 1,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció Szlovákiában. Idén a legnagyobb tizenkét havi drágulást áprilisban mérték, akkor 1,3 százalékos volt az ütem. Tavaly októberben még stagnáltak a fogyasztói árak az egy évvel azelőttihez képest, EU-szabvány szerint számolva.