szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összecsapások törtek ki Haiti fővárosában a kolerajárvány miatt: több száz fiatal dobálta meg kővel az ENSZ békefenntartóit Port-au-Prince-ben. A közép-amerikai országban sokan ugyanis azt hiszik, hogy a világszervezet alkalmazásában álló nepáli kéksisakosok hurcolták be a kórt Ázsiából.

"A Minustah (a haiti ENSZ-misszió) adta nekünk a kolerát" - kiabálták kreol nyelven az elnöki palota közelében demonstráló fiatalok. Az egyik transzparensen a következő felirat szerepelt: "A Minustah ürüléket osztogat az utcán". A tüntetők a katonák kivonulását követelték, és még az ENSZ irodáját is ostrom alá próbálták venni, ez azonban nem sikerült.

Hétfő óta az ország északi részén lévő Cap-Haitien városában már három ember vesztette életét a békefenntartókkal történt összecsapásokban, és mintegy húszan megsebesültek. A halálos áldozatok között két tüntető van, a harmadik személy kilétéről egyelőre nem tudni.

Az ENSZ és a haiti kormány úgy véli, hogy tekintettel a közelgő, november 28-i elnökválasztásokra, a zavargások hátterében politikai erők állnak. Már szárnyra kaptak olyan híresztelések is, hogy a voksolást elhalasztják. Haitin az október közepe óta tartó kolerajárványnak eddig 1100 halottja van, és már több mint 18 ezren fertőződtek meg a betegséggel. Az orvosok attól tartanak, hogy a járvány tetőpontja még hátra van. A héten a szomszédos Dominikai Köztársaságban, illetve az egyesült államokbeli Floridában is megjelent a kór.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!