szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az afgán választási bizottság bejelentette szerdán, hogy diszkvalifikálta a szeptemberi parlamenti választások 24 olyan jelöltjét, akit az előzetes eredmények alapján győztesnek mondtak ki. A 24-ből 21-et már az előzetes eredmények bejelentése után kizártak.

Fazil Ahmad Manavi, a testület elnöke közölte: az eredmények még mindig nem teljesek, mert a Kabultól délnyugatra fekvő Gazni tartományban, amely a lázadók és a koalíciós erők közötti harcok egyik legvéresebb színtere, még mindig nem tudták megállapítani azokat. A 33 többi tartomány végleges adatait azonban közlik. Gazni tartománynak 11 hely van fenntartva a 249 tagú alsóházban, a voleszi dzsirgában.

Annak ellenére, hogy a választási panaszbizottsághoz (ECC) nagyon sok panasz érkezett (szabálytalanságokra és csalásra vonatkozóan mintegy 6000), sehol az országban nem ismétlik meg a voksolást - szögezte le sajtóértekezletén Manavi. Kijelentette, hogy a nehézségek ellenére a választás "nagy siker az afgán vezetés és a kormány nemzetközi közösségbeli barátai számára". Ezután a bizottság szóvivője arra a kérdésre, hogy ha megszületnek a gazni eredmények is, mikor alakulhat meg a parlament, úgy válaszolt, hogy talán egy hét múlva. 

Noha az eredmények csak kis híján teljes körűek, egyelőre lehetetlen megmondani, kialakult-e az alsóházban egy Hamid Karzai afgán elnököt támogató többség vagy sem. Annyi bizonyos, hogy csökkent a pastu nemzetiségű képviselők száma. Karzai pastu, mint ahogy a tálibok is. A választási bizottságnak egy meg nem nevezett tagja elmondta, hogy több kizárt jelölt Karzai szövetségese volt, sőt köztük van az államfő egyik unokatestvére is.

A IEC bejelentéseit megelőző órákban a választások sok képviselőjelöltje és támogatóik tüntetéseket tartottak Kabulban, tiltakozásul az állítólagos sok csalás miatt, amelyek szerintük szégyent hoznak az országra. Főleg olyan jelöltek vettek részt a több kisebb demonstráción, akik veszítettek. Figyelmeztették az ország vezetését, hogy ha nem orvosolják teljes mértékben a választási panaszokat, akkor az szintén a tálib lázadókhoz való közeledésre ösztönzi a lakosságot. A választások lefolyásával elégedetlen jelöltek és támogatóik az előző hetekben követelték a voksolás megismétlését.

A IEC már októberben bejelentette, hogy a választásokon leadott szavazatok csaknem negyede, az 5,6 millió voks közül 1,3 millió érvénytelen volt. A szavazásra jogosult 17,3 millió polgár közül 4,3 milliónyian adták le voksukat - közölték. Kedden az afgán televízió jelentette, hogy az államügyészi hivatal felfüggesztette hivatalából az IEC és a ECC egy-egy szóvivőjét. Az indoklás szerint "az ország érdekeibe ütköző nyilatkozatokat tettek". A hivatal azóta sem indokolta meg alaposabban határozatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Medvegyev pangásról beszél

Az orosz politikai rendszerben a pangás tünetei jelentek meg, s ezek fojtogató hatással vannak mind a kormányzó pártra, mind az ellenzéki erőkre - szögezte le Dmitrij Medvegyev orosz elnök videoblogja legújabb, kedden késő este megjelent bejegyzésében.

MTI Világ

Dél-Korea: két újabb holttestre bukkantak

Barack Obama amerikai elnök kedden ígéretet tett rá, hogy megvédelmezi a szövetséges Dél-Koreát a "szégyenletes" észak-koreai támadás után. A két szövetséges ország közös hadgyakorlatot is tart. Phenjan eközben felüggesztette az Észak-Koreának küldött segélyeket. A megtámadott szigeten két újabb holttestre bukkantak.

MTI Világ

Tizenhat rablót fogtak a kalózvadászok

Az Európai Unió kalózellenes tengerészeti ereje 16 szomáliai tengeri rablót fogott el az elmúlt öt napban - jelentette be a szervezet kedden Nairobiban nyilvánosságra hozott közleménye.