szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem adják ki Magyarországnak azt a két magyar roma menekültet, akiket itthon csalásért keresnek - döntött a kanadai Legfelsőbb Bíróság, amely ezzel a szövetségi igazságügyminisztert felhívja korábbi döntése megváltoztatására.

A kanadai sajtó csütörtökön számolt be arról a legfelsőbb bírósági döntésről, amely két Magyarországról érkezett roma bevándorló ügyében született meg. A menekültstátuszt már elnyert Németh József és Németh Józsefné Nagy Szidóniát csalásért keresik itthon, s egy 2009-es miniszteri döntés nyomán kiadhatók lettek volna a származási országnak, a tegnapi fellebbviteli bírósági döntés azonban arra utasította a szövetségi igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja felül korábbi döntését.

Az ügyben az volt a fő kérdés, írja a National Post, hogy a menekültstátuszt egyszer már elnyerő polgárok kiadhatók-e körözés esetén az anyaországnak. Kanadát nemzetközi és hazai jogszabályok kötik, így nem küld vissza menekülteket abba az országba, ahonnan az üldöztetések elől elmenekültek. Az úgynevezett visszaküldés tilalma nemzetközi menekültügyi alapelv.

A 2001-ben Kanadába érkezett Németh-házaspár azért kapott menekültstátuszt, mert a kanadai hatóságok beszámolójuk alapján igazoltnak látták, hogy Magyarországon etnikai eredetű erőszak áldozatai voltak. Évekkel azután, hogy ők is és gyermekeik is megkapták a menekültstátuszt, Magyarország egy csalási ügyben kiadatásukat kérte. A magyar hatóságok szerint a pár 2000 novemberében eladta egy budapesti lakás bérleti jogát, miközben erre nem volt joguk.

2009-ben a Quebec-állambeli bíróság helybenhagyta Rob Nicholson szövetségi igazságügy-miniszter kiadatást engedélyező döntését. A miniszter döntése annak idején azzal indokolta a kiadatás lehetővé tételét, hogy Magyarországon a pár 2001-es Kanadába érkezése óta már megváltoztak a körülmények.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntésével elrendelte a döntés felülvizsgálatát, egyúttal kifejezésre juttatta, hogy a miniszter nem szerzett kellő érvényt a menekültek védelmének. A csütörtöki döntés a Németh-házaspáron kívül egy Romániából érkezett, vízumhamisításért körözött férfira is vonatkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor

4K-s felbontás 144 Hz-en: ezt tudja az új Asus monitor

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára