szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök saját állítása szerint kizárólag elegáns, előkelő vacsorákat ad villáiban havonta egyszer, és nem vesz részt olyan vad partikon, amelyekről egy Rómában akkreditált amerikai diplomata titkos táviratában lehet olvasni.

Az olasz miniszterelnök a Tripoliban zajló európai-afrikai csúcstalálkozó szünetében beszélt újságíróknak a WikiLeaks portál kiszivárogtatásainak rá vonatkozó részéről. "Nem veszek részt vad partikon, nem is tudom, mik ezek" - hangsúlyozta Berlusconi hozzátéve: nem törődik azzal, hogy mit jelentgetnek róla "harmad-, negyedrangú diplomaták". Egyébként is - mondta - ilyen "értesüléseket" a baloldali irányultságú lapokban már régóta lehet olvasni. Csak azt sajnálja - folytatta -, hogy a "leleplezések" árthatnak hazája tekintélyének.

Berlusconi szerint valakik fizettek egyes fiatal nőknek, hogy őt megrágalmazzák. "Szeretném tudni, kik állnak a dolog mögött" - hangsúlyozta. Az olasz miniszterelnök a WikiLeaks-ügy miatt ismét az ellenzék kereszttüzébe került. "Berlusconinak nincs oka arra, hogy nevessen a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokon. Nyilvánvaló, hogy magatartásával és politikai döntéseivel kárt okoz Olaszország tekintélyének külföldön. Mind világosabb, hogy Olaszországban sürgős szükség van politikai fordulatra" - jelentette ki Pierluigi Bersani olasz ellenzéki vezető.

A WikiLeaks dokumentumai Berlusconit "alkalmatlan, felfújt és nem hatékony" politikusként jellemzik. Az olasz miniszterelnököt már korábban is vádolták azzal, hogy nyaralóiban fiatalkorú lányokat alkalmaz vendégei szórakoztatására.

A Der Spiegel főszerkesztője a kiszivárogtatásról

Bár többen pletykaszintű értesülésekről beszélnek, a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai üzenetek a lényeget tekintve egy szuperhatalom külpolitikájáról szólnak - hangoztatta hétfőn a bizalmas dokumentumokat Európában az elsők között megszellőztető Der Spiegel főszerkesztője.

Georg Mascolo a dpa hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: az általa vezetett hírmagazin nem fizetett pénzt a WikiLeaksnek, amely névtelenségbe burkolózó forrásoktól származó kényes vagy bizalmas dokumentumok publikálására "szakosodott". A főszerkesztő közlése szerint a Der Spiegelnek mintegy 50 munkatársa dolgozott öt hónapon keresztül a kapott információk feldolgozásán. Ennek módját, a felhasználás mikéntjét, az értékelést és a következtetések levonását a szerkesztőség döntötte el, abba a WikiLeaks nem szólt bele - hangoztatta Mascolo.

A főszerkesztő a politikusok megítélésénél jóval érdekesebbnek találja például azt a tényt, hogy az amerikai kormány folyamatosan értesült a német koalíciós tárgyalások menetéről, hogy amerikai diplomaták részt vettek az ENSZ-en belül folyó kémkedésben, vagy hogy az arab világ nagy része roppant kritikus szemmel figyeli Irán nukleáris programját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt

Hat uniós ország is tiltakozik a csökkenő Pfizer-szállítmányok miatt