szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kárpátalján hagyományosan a legalacsonyabb az AIDS-megbetegedések száma Ukrajnában, s ezt a pozícióját továbbra is tartja a régió.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében a 2010. november 1-jei állapotnak megfelelően 215 HIV-fertőzött személyt tartanak nyilván, közülük 16-nál jelentkeztek az AIDS-betegség tünetei. HIV-vírussal fertőzött anyáktól 33 gyermek született Kárpátalján, de eddig csak hatuknál állapították meg minden kétséget kizáróan a HIV-fertőzöttséget, 27 esetben még tartanak a vizsgálatok – közölte hétfői ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Mironyuk, a Kárpátalja megyei AIDS-megelőzési és -gyógyászati központ főorvosa.

A szakember azt is elmondta, hogy Kárpátalján évi átlagban 50-70 személynél diagnosztizálják a HIV-fertőzést. Idén az első 10 hónap során a megyében 48 új esetet regisztráltak – közölte, hozzátéve, hogy az év eleje óta három felnőttnél diagnosztizálták az AIDS-betegség tüneteit.

Mironyuk kifejtette, hogy immár hagyományosan Kárpátalja az AIDS kórokozójával legkevésbé fertőzött ukrajnai megye, s a régió ezt a pozícióját továbbra is tartja. Hangsúlyozta, a korábbi hozzáállással ellentétben, amikor a hangsúly az AIDS gyógyításán volt, jelenleg a fertőzés terjedésének a megelőzése és a vírushordozók életminőségének a javítása a cél Kárpátalján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A YouTube letiltotta a videók kisablakos megtekintését az iPhone-okon

A YouTube letiltotta a videók kisablakos megtekintését az iPhone-okon

A kormánypártok már csak nevettek az ellenzék harmadik ingyentesztet követelő kérdésen

A kormánypártok már csak nevettek az ellenzék harmadik ingyentesztet követelő kérdésen

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti

Operatív törzs: az új fertőzöttek negyede 30 év alatti