szerző:
MTI

II. Erzsébet egyik fia, András yorki herceg is kínos helyzetbe került a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott bizalmas iratok miatt.

A WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian című vezető baloldali napilap által hétfő este nyilvánossága hozott újabb iratok szerint András yorki herceg, II. Erzsébet királynő másodszülött fia - aki Nagy-Britannia utazó üzleti nagyköveteként tevékenykedik - a brit üzleti érdekeket sértő "idiotizmusnak" minősítette a BAE Systems hadiipari csoport korrupciógyanús szaúdi és kelet-európai ügyleteinek feltárására végzett hatósági vizsgálatot.

Az Egyesült Államok kirgizisztáni nagykövetének 2008-ban hazaküldött távirata szerint András a közép-ázsiai ország fővárosában brit és kanadai üzletemberekkel költött el munkareggelit, és eközben tette "durvasággal határos" megjegyzéseit, amelyeket "édesanyjának alattvalói harsogó helyesléssel fogadtak".

András herceg a beszámoló szerint a BAE tranzakciói ügyében éveken saját feltáró vizsgálatot folytató The Guardian riportereiről a rendezvényen kijelentette, hogy "ezek az ... újságírók is mindenbe beleütik az orrukat". A kipontozott rész egy trágár kifejezést takar.

A BAE Systems több mint két évtizede elnyerte a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy 20 milliárd fontos (6500 milliárd forintos), elsősorban harci és kiképző repülőgépekre szóló, összetett szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződést, amelynek örve alatt azóta számos kapcsolódó megrendelést is kapott a brit cég. A szerződésláncolat összértéke mára meghaladja a 40 milliárd fontot.

Zsarolás miatt állították le a vizsgálatot

A brit sajtó azonban már évekkel ezelőtt olyan értesüléseket szellőztetett meg, hogy a BAE Systems - korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.

A BAE szaúdi ügyleteinek brit hatósági vizsgálatát 2006 decemberében, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, részletek ismertetése nélkül. A brit sajtó korabeli értesülései szerint azonban Szaúd-Arábia előzőleg a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével, sőt megszakításával, emellett az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatos hírszerzési együttműködés beszüntetésével fenyegette meg Nagy-Britanniát arra az esetre, ha London nem hagy fel a szaúdi királyi családhoz is mind közelebb jutó korrupciós vizsgálattal.

A szaúdi vizsgálat leállíttatása után a brit hatóságok figyelme BAE Systems kelet-európai - köztük csehországi és magyarországi - tranzakcióira irányult, de az idei év elején ez a vizsgálat is lezárult, miután a BAE Systems a brit és a szintén vizsgálódó amerikai hatóságokkal kötött egyezség alapján "felelősséget vállalt" a terhére rótt súlyos kihágásokért, és beleegyezett jelentős összegű pénzbírság kifizetésébe.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Tech

Egy hacker vállalta magára a Wikileaks elleni támadást

A bizalmas dokumentumokat megosztó oldalt a legutóbbi, az amerikai diplomáciát kényesen érintő kiszivárogtatása után érte túlterheléses támadás, melynek során a weblap elérése megszűnt, illetve rendkívüli módon lelassult. Most egy saját szakállára tevékenykedő hacker vállalta magára a felelősséget.

MTI Világ

WikiLeaks-botrány: "gyengülni fog a diplomácia"

Carl Bildt svéd külügyminiszter szerint világszerte meg fogja gyengíti a diplomácia intézményét a WikiLeaks kiszivárogtatása. Az is kiderült időközben, hogy egy The Jester (Udvari Bolond) álnevet használó hacker bénította meg vasárnap a Wikileaks-et.

EBESZ: A magyar választás retorikája megfélemlítő

EBESZ: A magyar választás retorikája megfélemlítő

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Hivatalos: jön a Kia Ceed Crossover

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Financial Times: Orbánnak nincs helye a Néppártban

Financial Times: Orbánnak nincs helye a Néppártban

Több ezer lakóingatlan hitele dőlt be, már csak negyedüket tudta kimenteni a Nemzeti Eszközkezelő

Több ezer lakóingatlan hitele dőlt be, már csak negyedüket tudta kimenteni a Nemzeti Eszközkezelő

Ezt jelenti, ha az evéstől vagy az ivástól függünk

Ezt jelenti, ha az evéstől vagy az ivástól függünk