szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A münchen-freisingi főegyházmegyében a katolikus egyház illetékesei módszeresen eltüntették a megrontásra és szexuális zaklatásra utaló dokumentumokat - derül ki egy pénteken közzétett szakvéleményből.

Az érseki hivatal által felkért ügyvédnő, Marion Westphal átnézte a főegyházmegye 1945 és 2009 között készült aktáit. Mint jelentésében rámutat, az iratrendezők roppant hiányosak, azokból nyilvánvalóan eltüntettek számos lapot, így akarva eltitkolni az érsekség illetékességi területén történt szexuális bűnügyeket.

Mint Westphal elmondta, az érseki hivatal teljesen szabad kezet adott neki a vizsgálathoz, és semmilyen feltételt nem támasztott. Az ügyvédnő mintegy 13 200 aktát nézett át, ezek közül 365-ben bukkant olyan utalásokra, amelyek valamilyen szexuális bűncselekményre (megrontás, nemi erőszak) vonatkoztak. Ezek az ügyek 159 papot, 15 szerpapot (diakónust), 96 egyházi alkalmazottként dolgozó hitoktatót és hat lelkipásztori munkatársat érintettek. Közülük csak nagyon kevésnek az ügye jutott el a büntetőjogi felelősségre vonásig, aminek az okát Westphal egyértelműen a főegyházmegye "módszeres eltussolási stratégiájában" látja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti

Ha kíváncsi, hogyan hat a mentális állapotára a járványhelyzet, most kiderítheti