szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moszkva nem dramatizálja a Wikileaks honlapján ismertetett amerikai diplomáciai jelentéseket, nem paranoid, ezért az orosz-amerikai kapcsolatokat nem köti holmi kiszivárogtatásokhoz - jelentette ki pénteken Szocsiban Dmitrij Medvegyev.

Az orosz államfő a Silvio Berlusconi olasz kormányfővel tartott találkozó után újságírók előtt kijelentette: nem lát az ügyben semmi kritikus mozzanatot, annál is kevésbé, mert mindenki másként ítéli meg, értékeli a dolgokat. "Ha az orosz külügyminisztérium, vagy a titkosszolgálataink egyebek között amerikai partnereinkről készült jelentései kerülnének be - isten őrizzen - a sajtóba, ők is nagy örömüket lelnék bennük" - mondta az elnök.

Úgy vélte azonban: a Wikileaks közlései az amerikai diplomácia cinizmusát mutatják és hatással lehetnek Washington más országokkal való kapcsolataira. Az államfő az Oroszország-NATO csúcsról szólva kifejtette, hogy bár a kapcsolatok az utóbbi tíz évben nem voltak kiegyensúlyozottak, most a felek "egész sor területen együtt tudnak működni". Hangsúlyozta: a rakétavédelem területén folytatandó együttműködésben egy újabb fegyverkezési verseny megelőzése érdekében minél előbb meg kell határozni a részleteket. 

"Készek vagyunk olyan mélységű együttműködésre, amilyenben megállapodunk. Készek vagyunk a szektorokhoz kötődő megközelítés kidolgozására, készek vagyunk vállalni a felelősséget Európa egy szegmenséért, és persze figyelembe akarjuk venni saját érdekeinket. Ha azonban nem tudunk megállapodni, akkor tíz év múlva azok, akik a helyeinken ülnek majd, nagyon súlyos problémával kerülnek szembe, mert a válaszlépésekről kell majd dönteniük, ez pedig újabb fegyverkezési versenyt jelent majd. A kérdéssel ma kell foglalkozni, mert később más kényszerek érvényesülnek" - mondta.  

Medvegyev szerint nyilvánvaló, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) rejlő potenciált az utóbbi években nem használták ki kellően. Elégedetten szólt az Asztanában tartott EBESZ-csúcsról, de rámutatott: "Nem titok, hogy számos, támogatásra méltó elgondolás, sok európai probléma aktívabb beavatkozást, a biztonsági kérdésekben szorosabb együttműködést kíván meg. Ezért a szervezetbe új életet kell lehelni". Erre alkalmasnak nevezte az Európai Biztonsági Szerződésre vonatkozó orosz javaslatot, "amely az egyes államok tömbökhöz tartozásától függetlenül az oszthatatlan biztonság konstrukciójából indul ki". 

Végül elmondta, hogy a Berlusconival folytatott megbeszélésen regionális kérdések mellett megvitatták a közel-keleti rendezést, az Irán körüli helyzetet és számos európai problémát. Hangsúlyozta, hogy az orosz-olasz kapcsolatok kitűnőek és minden területen jól fejlődnek. Az államközi konzultáció keretében a két ország megállapodást írt alá egyebek között az Afganisztánba irányuló fegyverszállítások tranzitjáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A WikiLeaks letiltását kérte a francia kormány

Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter pénteken arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy tiltsák le a WikiLeakset a franciaországi szerverekről - közölte a tárca.

MTI Világ

WikiLeaks: adatokat gyűjtöttek magyarokról amerikai diplomaták

A The Guardian szerint Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról". A lap arról is ír, hogy a CIA áll az amerikai diplomaták "kémtevékenysége" mögött.

hvg.hu Világ

WikiLeaks: egy magyar "bürokrata túlélő" miatt aggódott Washington

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavalyi vezetőváltással kapcsolatban Washington aggodalmát fejezte ki az ügynökség politikai vezetője, a magyar Cserveny Vilmos miatt, ám az USA bécsi képviseletéről küldött titkos üzenet szerint ő egy "tökéletes bürokrata túlélő", aki szintén felsorakozik majd az új NAÜ-főigazgató mögött – írja a Guardian, amely most hozta nyilvánosságra a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai üzenet teljes szövegét.

MTI Világ

WikiLeaks: vita London és Washington között

Brit tisztségviselők arról panaszkodtak amerikai diplomatáknak, hogy azok az amerikai kémrepülőgépek, amelyek a szigetország külföldi légi bázisait használják, e tevékenységükkel esetleg Londont is az emberi jogok megsértésének gyanújába keverik.

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

Radar360: Kedvezőtlen járványügyi előrejelzés itthon, a britek már kocsmázhatnak

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre