szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eric Besson, a digitális gazdaságért felelős francia miniszter pénteken arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy tiltsák le a WikiLeakset a franciaországi szerverekről - közölte a tárca.

Az amerikai kormánydokumentumokat kiszivárogtató portál tartalmainak egy része azután került át a franciaországi OVH szervereire, hogy azt az amerikai Amazon szerdán letiltotta - közölte csütörtök este egy meg nem nevezett forrás.

"Elfogadhatatlan ez a helyzet. Franciaország nem biztosíthat fogadó portált olyan internetes oldalaknak, amelyek sértik a diplomáciai kapcsolatok bizalmas jellegét és a diplomáciai titok által védett személyeket veszélybe sodornak" - indokolta a kérést a miniszter. 

Eric Besson arra kérte az illetékes kormányszervet, az Ipari, Energetikai és Technológiai Tanácsot (CGIET), hogy minél előbb tudassa: milyen eszközökkel lehet véget vetni annak, hogy a WikiLeakset franciaországi szerverek fogadják be. "Nem lehetnek náluk olyan internetes oldalak, amelyet bűnelkövetőnek minősítenek és kitiltanak más államok azért, mert az alapjogokat sértik" - tette hozzá Besson. 

A honlap Twitteres profilján pénteken azt jelentették be, hogy a "WikiLeaks Svájcba költözik". A wikileaks.ch címet kereső internetezőket azonban átirányítják egy olyan IP-cím alatt lévő oldalra, amely a hatalmas mennyiségű dokumentumot tartalmazó korábbi honlaphoz nyújt hozzáférést. Ez arra utal, hogy a honlap tartalmát még mindig francia és svéd szervereken tárolják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

WikiLeaks: egy magyar "bürokrata túlélő" miatt aggódott Washington

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavalyi vezetőváltással kapcsolatban Washington aggodalmát fejezte ki az ügynökség politikai vezetője, a magyar Cserveny Vilmos miatt, ám az USA bécsi képviseletéről küldött titkos üzenet szerint ő egy "tökéletes bürokrata túlélő", aki szintén felsorakozik majd az új NAÜ-főigazgató mögött – írja a Guardian, amely most hozta nyilvánosságra a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai üzenet teljes szövegét.

MTI Világ

WikiLeaks: vita London és Washington között

Brit tisztségviselők arról panaszkodtak amerikai diplomatáknak, hogy azok az amerikai kémrepülőgépek, amelyek a szigetország külföldi légi bázisait használják, e tevékenységükkel esetleg Londont is az emberi jogok megsértésének gyanújába keverik.

Hírszerző/FH Világ

Francia és svájci szerverről működik tovább a Wikileaks

Részlegesen egy franciaországi és egy svédországi szerverről üzemel tovább a WikiLeaks oldal - mindezt az oldalhoz közeli forrás közölte. Szerinte azért volt szükség a francia szolgáltatóra, mert szerdán az Amazon lekapcsolta szerveréről a weboldalt.

MTI Világ

WikiLeaks: adatokat gyűjtöttek magyarokról amerikai diplomaták

A The Guardian szerint Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról". A lap arról is ír, hogy a CIA áll az amerikai diplomaták "kémtevékenysége" mögött.

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

“November óta alig találkoztam emberekkel, ennyi kockázatot vállalhatok” - kirajzott az utcára Budapest péntek este

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt