szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tavalyi vezetőváltással kapcsolatban Washington aggodalmát fejezte ki az ügynökség politikai vezetője, a magyar Cserveny Vilmos miatt, ám az USA bécsi képviseletéről küldött titkos üzenet szerint ő egy "tökéletes bürokrata túlélő", aki szintén felsorakozik majd az új NAÜ-főigazgató mögött – írja a Guardian, amely most hozta nyilvánosságra a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai üzenet teljes szövegét.

Mohamed el-Baradei és Cserveny Vilmos (jobbra) 2009-ben
©

Az USA nagy várakozásokkal tekintett a NAÜ tavalyi vezetőváltása elé, amelynek során az ügynökség főigazgatói székében a japán Amano Jukija váltotta a posztról távozó Mohamed el-Baradeit – derül ki az USA bécsi missziójának 2009. július 7-én keltezett titkos üzenetéből, amelyet a WikiLeaks szivárogtatott ki és teljes terjedelmében tegnap tett közzé a Guardian.

Az üzenet szerint a vezetőváltás „az évtized lehetőségét” jelentette a NAÜ átszervezésére és modernizálására, ám a kulcspozícióban dolgozó további felső vezetők leváltása hosszabb időt vesz igénybe, mert néhányukat a közelmúltban előléptették vagy meghosszabbították a szerződésüket.

A Guardian szerint az Amano „barátait és ellenségeit” feltérképező üzenetben a washingtoni aggodalmak között kiemelt helyet kap egy magas rangú magyar hivatalnok, Cserveny Vilmos, a NAÜ politikai igazgatója (az External Relations and Policy Coordination, azaz EXPO néven működő szervezeti egység első embere), akit a vezetőváltás előtt, 2009 februárjában léptettek elő helyettes főigazgatóvá (Assistant Director General – ADG) és 2013-ig meghosszabbították szerződését.

Az üzenet szerint az ADG poszt elnyerése „személyes előléptetés”, ezt a pozíciót töltötte be például a távozó el-Baradei is 1993 és 1997 között. „Bár Cservenyt el-Baradei feltétlen hívének tartják, ő egy tökéletes bürokrata túlélő, aki valószínűleg Amano mögé áll majd az új szervezetben” – hűti le a washingtoni félelmeket a bécsi üzenetet jegyző Geoffrey R. Pyatt amerikai diplomata.

Szintén szó esik Cserveny akkori helyetteséről, a kanadai Tarik Raufról, aki az üzenet szerint „nem teljesen megbízható” és akit „az orosz érdekekhez közel állónak tekintenek”. Ezen kívül Pyatt szerint Rauf nem segítette Irán ügyét sem. Minderről tud a NAÜ új főigazgatója is, és Raufot „jelentősen meggyengítik” majd a vezetőváltás után – teszi hozzá üzenetében az amerikai diplomata.

Friss híreink a WikiLeaks kiszivárogtatásairól »

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

WikiLeaks-ügy: elutasították Assange fellebbezését

svéd legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön Julian Assange WikiLeaks-alapító azon kérését, hogy fellebbezhessen az ellene nemi erőszak gyanújával kiadott elfogató parancs ellen - jelentették be hivatalosan. A svéd rendőrség közölte, hogy új, kiegészített elfogatási parancsot kiadására kéri az Interpolt.

Hírszerző/FH Világ

Francia és svájci szerverről működik tovább a Wikileaks

Részlegesen egy franciaországi és egy svédországi szerverről üzemel tovább a WikiLeaks oldal - mindezt az oldalhoz közeli forrás közölte. Szerinte azért volt szükség a francia szolgáltatóra, mert szerdán az Amazon lekapcsolta szerveréről a weboldalt.

MTI Világ

Oroszország szerint tudatlanságról árulkodik a WikiLeaks

Csupán egyes amerikai diplomaták tudatlanságáról, az orosz valóságról alkotott torz elképzeléseiről szólnak a WikiLeaks portál alapján a The Guardian című brit lapban közölt újabb, Oroszországot érintő részletek - jelentette ki a BBC brit műsorszóró kérdésére Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára csütörtökön Moszkvában.

MTI Világ

WikiLeaks: vita London és Washington között

Brit tisztségviselők arról panaszkodtak amerikai diplomatáknak, hogy azok az amerikai kémrepülőgépek, amelyek a szigetország külföldi légi bázisait használják, e tevékenységükkel esetleg Londont is az emberi jogok megsértésének gyanújába keverik.

MTI Világ

WikiLeaks: adatokat gyűjtöttek magyarokról amerikai diplomaták

A The Guardian szerint Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól "biometrikus adatok" összeállítását kérték "jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról". A lap arról is ír, hogy a CIA áll az amerikai diplomaták "kémtevékenysége" mögött.

hvg.hu Világ

A Mély Toroktól a WikiLeaks-főnökig: a világ híres leleplezői

Hatalmasat szólt a WikiLeaks legutóbbi durranása: Frattini olasz külügyminiszter a „diplomácia szeptember 11-éről” beszél, míg több amerikai politikus is a dokumentumokat kiszivárogtató oldal vezetőjének halálát tartaná előnyösnek. A XX. században azonban már korábban is történt jó néhány szenzációs leleplezés, lássuk, kik kövezték ki Julian Assange útját.

MTI Világ

WikiLeaks-ügy: megvan az egyik informátor személye

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) elnökének közvetlen munkatársa volt az a személy, aki tavaly ősszel folyamatosan tájékoztatta az amerikai nagykövetséget az FDP és az uniópártok (CDU, CSU) közötti koalíciós tárgyalások bizalmas részleteiről - erősítette meg a liberálisok pártközpontja csütörtökön a spiegel.online értesülését.