szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Brit tisztségviselők arról panaszkodtak amerikai diplomatáknak, hogy azok az amerikai kémrepülőgépek, amelyek a szigetország külföldi légi bázisait használják, e tevékenységükkel esetleg Londont is az emberi jogok megsértésének gyanújába keverik.

Ez derül ki a WikiLeaks oknyomozó portál által közzétett egyik titkos táviratból, melyet még 2008-ban küldött Washingtonba a londoni amerikai nagykövetség.

A diplomáciai sürgöny szerint London elsősorban attól tartott, hogy az ilyen légi utak során megszerzett információk alapján letartóztatottakat esetleg megkínozzák. Ezért azt kérték a britek, hogy a jövőben csak a jóváhagyásukkal vegyék igénybe bázisaikat ezek a titkos járatok. Válaszképp Washington igyekezett eloszlatni a britek aggodalmát, és azt vetette a szemükre, hogy félelmeikkel csak akadályozzák a terrorizmus ellen tett erőfeszítéseket.

Friss híreink a WikiLeaks kiszivárogtatásairól »

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!