szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Blokkolja a WikiLeaks kiszivárogtató weboldal adománygyűjtésre létrehozott számláját péntek óta az internetes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó PayPal – erősítette meg a cég.

A honlapján található blogban a PayPal azzal indokolja lépését, hogy a WikiLeaksnek szóló átutalások sértik a cég politikáját, amelynek értelmében szolgáltatásuk „nem vehető igénybe semmi olyan tevékenységhez, amely bátorítja, reklámozza, elősegíti vagy tanácsokkal látja el mások törvénysértő cselekedetét”. A rövid értesítés pénteki keltezéssel jelent meg, s a PayPal németországi részlegének szóvivője szombaton nem kívánt semmit sem hozzáfűzni a hivatalosan feltett blogbejegyzéshez.

Szombaton már nem lehetett a PayPalon keresztül pénzt utalni a legutóbb amerikai diplomáciai iratok százezreit kiszivárogtató WikiLeaksnek, s a próbálkozásra válaszul az a hibaüzenet érkezett, hogy „a címzett jelenleg nem képes pénzt fogadni”. Bár a PayPal csak az egyik csatornát jelentette, amelyen át a WikiLeaks adományokat gyűjtött, de valószínűleg a legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja volt a szervezet támogatásának. A WikiLeaks honlapján felsorolt többi lehetőség között egy ausztráliai postafiókba való küldés, svájci, német vagy izlandi bankszámlákra való utalás szerepel.

Az EBay Inc. amerikai internetkereskedelmi cég leányvállalataként működő PayPal lépése újabb csapást jelent a WikiLeaks számára, amely ellen számos támadás indult azóta, hogy Washingtont és a világpolitika szereplőinek egész sorát hozta nehéz helyzetbe brutálisan őszinte amerikai diplomáciai táviratok ezreinek internetes közzétételével. A svéd igazságügyi hatóságok pénteken adtak ki egy új nemzetközi elfogató parancsot Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója ellen, nemi erőszak vádjával, de a kiszivárogtató weboldalnak a világhálón való jelenlétét is megpróbálják ellehetetleníteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Moszkva kiutasított tíz amerikai diplomatát, további szankciók jöhetnek

Moszkva kiutasított tíz amerikai diplomatát, további szankciók jöhetnek

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

Könnyen lehet, hogy a poszt-Covid-szindróma népbetegség lesz

„Megszakad a szívünk” – Bödőcs Tibor gyászolja a koronavírusban meghalt kismamát, gyerekei „bölcsis nénijét”

„Megszakad a szívünk” – Bödőcs Tibor gyászolja a koronavírusban meghalt kismamát, gyerekei „bölcsis nénijét”