szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hetek óta tartó esőzés miatt mintegy kétszáz embert temethetett el élve egy földcsuszamlás vasárnap a kolumbiai Medellín városban.

A vöröskereszt helyszínen tartózkodó mentőegységei közölték, hogy az első becslések szerint az eltűntek száma legalább 150 és 200 közöttire tehető. A fővárostól 400 kilométerre északnyugatra fekvő nagyvárosban háromszintes házaik tucatjait takarta el a sáros, iszapos földtömeg. A mentők mindeddig csak három embert találtak meg élve.

Kolumbiát az év eleje óta sújtják a történelmi rekordokat sorra megdöntő esőzések, amit a La Nina néven ismert természeti jelenség idézett elő. Közel 170 ember halt meg, és másfélmillió vált hajléktalanná a természeti csapások következtében. A kolumbiai kormány november eleje óta többször intézett segélyfelhívást a nemzetek közösségéhez, mert becslései szerint legalább 350 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy gondoskodni tudjon az áldozatokról.

©

Kolumbia 32 megyéjéből 28-at sújtanak áradások, így a kormány nem zárja ki, hogy elrendeli a szükségállapotot. Juan Manuel Santos államfő vasárnap bejelentette, hogy a kialakult helyzet miatt nem vesz részt a cancúni klímacsúcsértekezleten. Az elnök lerövidítette programját az ibero-amerikai csúcstalálkozón, amely szombaton ért véget az argentínai Mar De Platában.

A szomszédos Venezuelában sem jobb a helyzet. Az utóbbi napok áradásaiban 32 ember vesztette életét, és mintegy 70 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. Hugo Chávez elnök a "bűnös" kapitalizmust tette felelőssé a globális klímaváltozási jelenségekért, így a heves esőzésekért is. Chávez személyesen irányítja a mentési munkálatokat. Az elnöki palotában 25 család kapott menedéket, s az államfő utasította a minisztériumokat, a hadsereget, de még a caracasi üzleteket is, hogy tegyenek szabaddá helyeket, és példáját követve fogadjanak be szállásra szoruló embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Buszmegállóban estek neki szülők egy tanárnak (videó)

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”