szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Barack Obamánál, az Egyesült Államok elnökénél készülnek bepanaszolni a román kormányt a roma jogvédő szervezetek, mert a roma helyett a cigányra akarja cserélni az etnikum hivatalos megnevezését.

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítást. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának. A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma kisebbség megnevezéseként.  

"Olyan hangulata van a cigány szónak, mint az afroamerikaiak esetében a 'nigger' megnevezésnek" – olvasható a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában Oana Mihalachénak, a Romani Criss szervezet munkatársának panasza. Szerinte a kezdeményezés sérti a román alkotmány által is védett alapvető emberi jogokat, ellentmond a Románia által elfogadott, érvényben lévő nemzetközi szerződéseknek. A Roma Polgári Szövetség, a Romani Criss, a Társadalmi Oktató és Fejlesztő Központ és más jogvédő szervezetek a múlt héten a kezdeményezés ellen tiltakozó tüntetést is szerveztek, a hét végén pedig közleményben hívták fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Boc-kabinet eljárására. Az aláírók a "totalitarizmus" jelének minősítették a kormány szándékát, és úgy vélték, hogy a Boc-kabinet megsérti az alkotmány kisebbségi identitást szavatoló cikkelyét.

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap neves szerkesztő-publicistája, Oana Lupea meglehetősen veszélyesnek tartja, hogy a "roma vagy cigány" vita a közvélemény előtt ilyen magas politikai szinten folyik. Úgy véli, a roma téma megjelenési módja a mostani közbeszédben hasonló ahhoz, ami a második világháborúban végrehajtott deportálásokat előzte meg. Akkor a Dnyeszteren túli táborokba tömegesen szállították a romákat, közülük 11 ezernek oltotta ki az életét az éhség, a fagy, a betegség. Akkor Romániában úgy tekintettek rájuk, mint a románok "faji tisztaságát" csökkentő veszélyre, ma viszont a románok "kulturális tisztaságát" féltik tőlük - fejti ki Oana Lupea.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyítás

Roma gyerekek Romániában - Nagyítás-fotógaléria

A hivatalos adatok alábecsülik a romák számát, mert sokan el akarják kerülni a ’gettó szégyenbélyegét’. Főleg azokban az országokban, ahol a cigány, roma szó azt is jelenti, hogy kirekesztés. A romaellenes diszkriminációtól való félelem a munkaerőpiacon, az oktatásban, az egészségügyben a legszembetűnőbb. A magasabb születési ráták a romák demográfiai jellemzőit és szaporodási szokásait tükrözik, amely a gazdasági- és társadalmi helyzetükkel van kapcsolatban. Egy roma úgy javítja a közösségen belüli helyzetét, hogy saját családot alapít, több gyereket vállal, átlagos 3-4 gyerek egy háztartásban. Hagyományosan ez a legnagyobb érték a roma kultúrában. Az egészségi állapotot tekintve, a roma gyerekek különleges veszélyben forgó csoportot alkotnak. Háromszor –négyszer akkora a roma gyerekek halandósági aránya, mint a többi lakossághoz, vagy más etnikumhoz tartozó gyerekeké. A születéskor várható átlagéletkor 60-65 év. A munkaerő-piaci, gazdasági, társadalmi következmények a cigányok oktatáshoz való hozzáférésénél figyelhető meg a leginkább. A romák nagy része iskolázatlan és szakképzetlen. Így már gyerekkorban kényszerülnek valami jövedelemszerző tevékenységet folytatni, hogy a családról, vagy fiatalabb testvéreikről gondoskodjanak.

MTI Világ

Fasiszta szervezet népszerűsítésével vádolják a bukaresti televíziót

Történelmi valótlanságok hangoztatásával, a romániai holokausztért is felelős egykori fasiszta szervezet, a Vasgárda egyik volt vezérének a népszerűsítésével vádolja a román közszolgálati televíziót hatvan romániai értelmiségi egy tiltakozó levélben, amelyet romániai vezető politikusoknak és nyugat-európai államok nagyköveteinek is elküldtek.

MTI Világ

Engedély nélkül masíroztak a román nacionalisták

Románia nemzeti ünnepén felvonultak Marosvásárhelyen a szélsőségesen nacionalista román Noua Dreapta (Új Jobboldal) és Uniunea Vatra Romaneasca nevű szervezetek tagjai, szimpatizánsai, akik tüntetésüket annak ellenére is megtarthatták, hogy a helyi polgármesteri hivatal visszavonta a korábban kibocsátott engedélyt.

Rekordszinten van az oltási kedv

Rekordszinten van az oltási kedv

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén