szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok arra készül, hogy egy széles körű átszervezés keretében másik állomáshelyre vezényli át azokat a diplomatáit, akiket a WikiLeaks portál által közölt dokumentumok alapján bárki azonosíthatott - erősítette meg egy amerikai internetes oldal vasárnap.

Az amerikai politikára szakosodott The Daily Beast című honlap azt írta: az Obama-kormányzat a diplomáciai, a katonai és a hírszerzési állomány nagy átszervezését tervezi világszerte nagykövetségein, mert úgy ítéli meg, hogy a WikiLeaks általi nyilvánosságra hozatal lehetetlenné, sőt veszélyessé tette munkájukat.

Leslie Phillips, a külügyminisztérium szóvivője hangoztatta: korábban is szó volt arról, hogy átszervezéseket hajtanak végre, ha az szükséges. John Kerry, az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke is elismerte, hogy lehetnek következményei a kiszivárogtatásnak. Mint az NBC televízió Meet the Press című műsorában kifejtette: különböző helyeken az emberek az mondogatják, hogy nem lehet (a hírbe hozott) diplomatákkal együtt dolgozni. 

A The Daily Beast az amerikai kormányzat meg nem nevezett tisztviselőit idézve azt közölte, hogy elsősorban azok távoznak állomáshelyükről, akiket a WikiLeaks által a múlt hét óta folyamatosan nyilvánosságra kerülő több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratban azonosítottak. Egy magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselő kijelentette, hogy egyes legjobb embereiket át kell helyezni, mert abban az országban, ahol dolgoznak, félnek nekik elmondani az igazságot.

A honlap szerint Washington igyekszik átcsoportosítani a botrányban érintetteket, mielőtt még a befogadó ország nem kívánatos személynek minősíti őket. Amennyiben ez utóbbi bekövetkezne, sokkal bonyolultabbá válna a helyzet, mert akkor a szóban forgó ország egy diplomatáját válaszképpen ki kellene utasítani - állapította meg az idézett forrás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

WikiLeaks: Irán "meghatározó játékos" Irakban

Teherán "meghatározó játékos" Irakban: a titkosszolgálattól a gazdasági eszközökig mindent felhasznál annak érdekében, hogy Irán-barát rendszer jöjjön létre Bagdadban - derül ki a WikiLeaks oknyomozó portál által kiszivárogtatott egyik amerikai diplomáciai táviratból, amelyet vasárnap délután ismertetett a Le Monde című francia napilap internetes oldalán.

MTI Tech

Wikileaks: a Google és a kínai kiberhadsereg

A kínai vezetés legmagasabb köréből érkezhetett utasítás a Google elleni tavalyi hackertámadásra, bár erre még nem találtak bizonyítékokat - derül ki a The New York Times (NYT) és a Washington Post hétvégi összefoglalóiból, amelyek kínai vonatkozású titkos táviratok alapján születtek.

MTI Világ

Haragszik az afgán pénzügyminiszter

Az afgán pénzügyminiszter megharagudott az Egyesült Államok kabuli nagykövetére, mivel a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott dokumentumok őt is kínos helyzetbe hozták.

MTI Világ

WikiLeaks: a jemeni elnök fedezte az USA titkos akcióit

A jemeni szélsőségesekre titokban mért amerikai csapásokért a felelősséget a polgárháború sújtotta arab ország elnöke vállalta magára - jelentette a hétvégén a WikiLeaks kiszivárogtatására hivatkozva az amerikai CBS televízió.

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Kimondta az Alkotmánybíróság, hogy rendezni kell a sajátos nevelési igényű gyerekek beiskolázását

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Felpörögtek a Paks II. körüli munkálatok, Mészáros gyerekei is lecsípik a részüket

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót