szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelmezként árusított, horogkereszttel és más náci jelképekkel díszített ruhákat vontak vissza a forgalomból egy japán üzletláncban, miután a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ tiltakozó levelet írt az ügyben.

A Don Quijote nevű japán kiskereskedelmi lánc kedden jelentette be, hogy visszavonja a kifogásolt ruhákat (fotó itt), többek közt egy piros horogkeresztes karszalaggal ellátott fekete dzsekit, amelynek csomagolásán egy Adolf Hitlerre emlékeztető arckép, valamint a Heil Hitler felirat látható japán írásjegyekkel. 

Az 5 ezer jenért (12 600 forint), jelmezbáli öltözékként árusított kabátot az Aico nevű japán vállalat készíti. A cég szóvivője, Naszuzava Nobujosi elmondta, hogy már hét éve gyártják a ruhát, de még soha nem érkezett panasz hozzájuk. A zsidó jogvédő szervezet levele után azonban természetesen leállítják a "viccnek, könnyen felismerhetőnek" szánt ruhák gyártását - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy terjesztők révén terítik az árut, így pontosan nem tudják, hogy mely üzletekben kapható. 

A dzsekit a Don Quijote legalább két tokiói üzletében árulták, amelyek közül az egyik a felső kategóriás Ginza bevásárló negyedben található. A cég szóvivője nem tudta pontosan megmondani, hogy mióta árulják az öltözéket, és mennyi fogyott belőle. Az mindenesetre biztos, hogy a horogkeresztes kabát a boltokban a jelmezek között kapott helyet nindzsa- és nővérke-szerelések között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában