szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Danone vitatja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapításait egyik termékével kapcsolatban, és emiatt felveti a szükségességét annak, hogy pontosítsák a hatóság által alkalmazott kritériumokat az értékelési folyamatban.

A Danone Kft. közleményben tájékoztatta az MTI-t anyavállalatának álláspontjáról, amellyel az EFSA egy Danone-termékről szerdán nyilvánosságra hozott véleményére reagált. A Danone tájékoztatása szerint az EFSA arra a következtetésre jutott, miszerint a Danone Actimel termékével kapcsolatos, 2009 augusztusi beadványának megállapításai nem elegendőek ahhoz, hogy egyértelműen, ok-okozati összefüggésben alátámasszák a cég állítását a termékről. A gyártó beadványában azt állította, hogy a termék fogyasztása esetén csökken a kockázata a Clostridium difficile baktérium bélben való jelenléte okozta hasmenésnek azoknál az idős embereknél, akik antibiotikum terápiában részesülnek.

A Danone hangsúlyozza: a hivatkozásként használt klinikai kutatást független brit kutatók végezték saját kezdeményezésükre, kórházi körülmények között. Az eredményeket a British Medical Journal tudományos szaklap is közölte 2007. június 29-én - emlékeztetnek. 

A Danone az ügy kapcsán ismét felveti, hogy tisztázni szükséges az EFSA értékelési folyamatait, pontosítani a vizsgált termékekre vonatkozóan a tudományos bizonyítékok kellő alátámasztásához megfelelő kritériumokat, s az elmúlt években elvégzett klinikai tanulmányok eredményeit is figyelembe kell venni. Ezeket az észrevételeket megtették az EFSA ez év december 2-i találkozóján is - teszik hozzá. 

A Danone közölte: a szabályozásnak megfelelően 30 napon belül be fogja nyújtani a saját álláspontját támogató érveit az EFSA-nak. Az MTI megkeresésére a Danone Tejtermékgyártó és -forgalmazó Kft.-nél külön is hangsúlyozták: az EFSA részére 2009-ben benyújtott Danone-állítást jelenleg nem használják kommunikációjukban, és nem is tervezték felhasználni azt semmilyen, a fogyasztóknak szánt kommunikáció területén. Ez az állítás ugyanis erősen tudományos és csak jól behatárolható körben, egészségügyi szakemberek által értékelhető. 

A cég kiemelte: az EFSA véleményének nincsen semmiféle hatása a társaság fogyasztóknak és a nagyközönségnek a termék kapcsán szóló jelenlegi kommunikációjára, és természetesen nem érinti az  eladásokat sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

A Szent Imrében "lekapcsolták a villanyt", máshol egy teljes szakrendelő leállt

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda