szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az észak-koreai hadsereg tüzérségi lövedékeket lőtt ki nyugati parti vizeire, amivel pánikot keltett a dél-koreai pénzpiacokon. A részvények és a von árfolyama gyorsan visszanyerte veszteségét, miután sajtójelentésekből kiderült, hogy "csak" hadgyakorlatot tartanak az északiak.

Egy dél-koreai katonai tisztviselő közölte, hogy helyi idő szerint szerdán délelőtt 9 óra körül ismeretlen mennyiségű tüzérségi lövedék hullott az északi demarkációs vonal tengeri szakaszának Észak-Koreához tartozó részére.Az észak-koreai tüzérség november 23-án mintegy száz ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre, a Sárga-tengeren lévő Jonpjongra. Dél-Korea állítja, hogy csak viszonozta az ágyútüzet. A két ország kölcsönösen egymást vádolta az incidens kirobbantásával, és katonai csapással fenyegetőzött.

A dél-koreai légierő és tüzérség azonnal célzott csapásokat mér észak-koreai támaszpontokra, ha újabb provokáció éri Phenjan részéről - hangzott el szerdán Han Min Ku dél-koreai vezérkari főnök és amerikai kollégája, Mike Mullen tengernagy Szöulban folytatott tárgyalásain. Mullen, aki támogatásáról biztosította a dél-koreai álláspontot, azért utazott a dél-koreai fővárosba, hogy személyesen fejezze ki "szolidaritását és elkötelezettségét" az Egyesült Államokkal szövetséges Dél-Koreának, amelynek egyik szigetét két héttel ezelőtt megtámadta az észak-koreai tüzérség. Az Obama-kormányzat a jövő héten Kínába küldi James Steinberg külügyminiszter-helyettest, hogy nyomást gyakoroljon a vonakodó kínai vezetésre, amelytől Észak-Korea féken tartását várja el.


   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal

NNK: A rákszűrések rövid ideig tartó halasztása nem jár kockázattal