szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete a magyar katonákat méltatta, arra a Wikileaks-dokumentumra reagálva, melyben az afganisztáni amerikai nagykövet a magyar katonákat kritizálja.

"Nagy tisztelettel adózunk a pozitív és produktív szerep iránt, amelyet a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (PRT) tölt be Afganisztán Baglán tartományában" - áll a nagykövet közleményében, amellyel a New Zealand Herald című lapban megjelentetett, a magyar katonákról szóló Wikileaks-iratokra reagált. Kounalakis nagykövet közölte, "a PRT elengedhetetlen azoknak az erőfeszítéseknek a sikeréhez", amelyekkel a NATO igyekszik lerakni a hosszú távú biztonság, stabilitás és jólét alapjait Afganisztánban. A nagykövet szerint a magyar csoporttal "Magyarország csodálatra méltóan járul hozzá az ISAF misszió sikeréhez", "társadalom-építő tevékenysége és infrastruktúra fejlesztő projektjei látható eredményekkel járnak a tartományban".

Előzőleg az új-zélandi napilap azt írta, hogy az afganisztáni amerikai nagykövet, Karl Eikenberry kiszivárgott üzenete szerint az afganisztáni Baglan tartomány "vadnyugati" részén növekszik az erőszak, a kábítószer-termesztéssel kapcsolatos problémák és a hatalmi harc. A diplomata jelentése szerint az ott szolgáló magyar csoport vajmi keveset tesz azért, hogy felvegye a küzdelmet a régió problémáival.

A WikiLeaks által kiszivárogtatott üzenet szerint új-zélandi katonáknak kellett besegíteniük a Baglanban állomásozó "tehetetlen" magyar katonáknak, akiknek nincs engedélyük arra, hogy használják fegyvereiket, csak önvédelem esetén. A diplomata jelentése szerint az Afganisztánban állomásozó magyar katonák arra koncentrálnak, hogy épségben visszajussanak bázisukra, miután végeztek kisebb tennivalóikkal a környéken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Visszavonták az eladott jegyek egy részét a Portugál Nagydíj szervezői

Visszavonták az eladott jegyek egy részét a Portugál Nagydíj szervezői