szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csapdába került a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) - állítja a Sme című szlovák liberális napilap keddi kommentárjában.

"A dolog lényegében nagyon egyszerű. Minél közelebb kerül az MKP a baloldali és nacionalista Fideszhez, annál inkább eltávolodik az összes lehetséges szlovákiai koalíciós partnereitől. S minél inkább eltávolodik tőlük, annál jobban csökken az esélye annak, hogy valaha is része legyen bármiféle kormánykoalíciónak Szlovákiában" - írja a szerző. 

Peter Morvay szerint "ezzel arányosan csökken az esélye annak is, hogy az MKP bármivel is komoly hasznára lehetne az itteni (szlovákiai) magyaroknak. Ez a szlovák pártokkal való koalícióban is nagyon nehéz, azon kívül pedig egyszerűen lehetetlen".

"Minél inkább távolodik az MKP szlovákiai partnereitől, és válik feleslegessé az itteni magyarok számára, annál inkább elmélyül függősége a Fidesztől, amely a párt egyetlen szövetségese, vagy inkább ura" - vélekedik Morvay.

Úgy látja, hogy az MKP politikusait "saját feleslegességük látképe nemigen aggasztja, lehet, hogy azt teljes mértékben nem tudatosítják, illetve hogy mindegy nekik." Az, hogy egy párt kezd feleslegessé válni, még nem jelenti azt, hogy nem éldegélhet el még hosszan, nem éltethet több száz embert, nem tarthatja meg helyi pozícióit, s nem térhet vissza egy időre a parlamentbe, s onnan bekiabálhat a pálya széléről.

"Ez nem jelenti azt sem, hogy Magyarországról nem érkezik elég pénz a párt klientúrájának fenntartására. Csak feleslegesen kidobott pénzekről lesz szó, amit idővel a Fidesz is tudatosít, s az MKP úgy végzi, mint ahogy a többi kisebbségi szervezet, amelyeket Orbánék eldobtak, mint feleslegest" - zárja írását a Sme.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Sme az MKP és a Híd örökségéről cikkez

A Sme című szlovák liberális napilap keddi kommentárjában azt írja, bár a Híd és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is azt állítja, hogy sikerrel szerepelt az önkormányzati választásokon, ez csak politikai marketing. Az eredmény mindkét pártnak csalódást okozott, s van miért.

hvg.hu Világ

Bugár: "könyörögni nem fogunk" az Orbán-kormánynak

“Ha Orbán Viktor nem vesz rólunk tudomást december 14-ei pozsonyi látogatása során, ennek megfelelően fogunk viselkedni" - jelentette ki a TASR hírügynökségnek a pozsonyi Új Szó beszámolója szerint Bugár Béla, a Híd elnöke. "Könyörögni nem fogunk" - tette hozzá a politikus, aki szerint Orbán Viktor tud róla, hogy "szívesen vennének egy ilyen látogatást. “