szerző:
MTI

A svédek nagy többsége látná szívesen, ha XVI. Károly Gusztáv svéd király lemondana a trónról lánya, Viktória trónörökös javára - derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A hétvégén közreadott felmérés szerint a lakosság 63 százaléka látná szívesen Viktóriát a trónon a 64 éves Károly Gusztáv halála előtt. A Sifo intézet kutatásába ezer embert vontak be - olvasható az Aftonbladet című napilapban.

A megkérdezettek 15 százaléka "a lehető leghamarabb" lemondásra szólítja az uralkodót, 27 százalékuk szerint ennek "még öt éven belül" célszerű volna bekövetkeznie, további 21 százalék pedig tíz éven belül várja a "váltást". Mindössze harminc százalék pártolná, ha a jelenlegi király a helyén maradna élete fogytáig.

Az eredményeket éppen az 1973 óta uralkodó Károly Gusztáv szokásos karácsonyi üzenetével egyidőben hozták nyilvánosságra, és jól tükrözik az utóbbi időkben a Bernadotte-házról kialakult negatív véleményt. A királyi család ugyanis ebben az évben számos botránnyal - Károly Gusztáv házasságon kívüli kapcsolatával, Magdolna hercegnő szakításával, Viktória luxusnászútjával - került a bulvárlapok címoldalára.

Noha az utóbbi években megerősödött a svédek között a köztársaságot követelők száma is, a többség még mindig ragaszkodik a monarchiához. A friss kutatás szerint 74 százalékuk ezt találja a megfelelő államformának. A király azonban megsínyli, hogy lánya, a frissházas Viktória sokkal népszerűbb nála: míg a trónörökös 56 százalékban, addig maga az uralkodó csak 8 százalékban kedvelt az északi országban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hírszerző/FH Világ

Munkaszüneti nap a brit királyi esküvő tiszteletére

A brit királyi család kedden jelentette be, hogy a 28 éves Vilmos herceg jövő nyáron feleségül veszi barátnőjét, Kate Middletont. A brit kagbinet szerint munkaszüneti nappá kellene nyilvánítania Vilmos brit herceg jövő nyárra tevezett esküvőjét.

Zentai Péter Vélemény

Hallo Bob Satchwell! Hígul a kék vér a királyi családban?

Vilmos és Kate lakodalma egy új kort jelez, de a királyság marad, és Károly lesz a király – mondja Zentai Péternek Bob Satchwell, a brit királyi család személyes barátja, az Egyesült Királyság vezető szerkesztőit, média moguljait tömörítő oxfordi társaság, a Society of Editors elnöke.