szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. „Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutyakötelességem” - jelentette ki Berényi abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyar állampolgárság kérelmezése a Szlovák Köztársaság érdekeinek az elárulása.

A politikus  utalt arra, hogy vannak bizonyos aggodalmai.  „A kormányprogram tartalmazza a szlovák ellentörvény módosítását, de ezen módosítások megvalósítását december végéig vártuk. Sajnos nem így történt. Tudom, hogy néhány magyar a szlovák állampolgársága mellett szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot is. Ha január elején ezt kérelmezik, s a szlovák parlament nem fogadja el a jelenlegi törvény módosítását, akkor elveszíthetik szlovák állampolgárságukat. Ez nem célunk” - fejtette ki az MKP elnöke.

Berényi azt állítja: neki, mint a magyar párt elnökének, vállalnia kell ezt a kockázatot. Számára a magyar állampolgárság jelképes jellegű. „Kettős identitásom van, s ez most papíron is meg lehetne erősítve. Szlovákiával és a szlovák állampolgársággal a politika, a kultúra, a törvényes keretek és folytathatnám, hogy még mi minden köt össze. A Magyar Köztársasággal a közös kultúra, a közös történelem és az anyanyelv köt össze” - szögezte le az MKP vezetője.

Berényi szerint sajnálatos, hogy Szlovákiában még sok az olyan ember, illetve politikus, akik a magyar kisebbséget veszélynek tartják a Szlovák Köztársaság számára. Úgy véli, ez nagy hiba. „Amikor mi érvényesítjük a nemzetiségi jogokat, a nagyobb lehetőségeket az oktatásban és a kultúrában, az nem szlovákellenes cselekedet, nem szlovákellenes aktus. Meg kell haladni azt a gondolatot, hogy a magyar kisebbség veszélyt jelent a szlovákok és a szlovák állam számára. Ez nincs így. A Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közösen tagjai az Európai Uniónak és a NATO-nak” - mutatott rá Berényi. Kijelentette: teljesen értelmetlennek tartja, hogy az egyik szlovák kormánypárt a kettős állampolgároknak megtiltaná bizonyos állami tisztségek viselését, bizonyos hivatások űzését.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyar állampolgárság kérelmezése, illetve a pozsonyi kormánykoalíció igyekezete a szlovák állampolgársági törvény módosítására ellentétes Szlovákia érdekeivel. „Ez egyértelműen a Szlovák Köztársaság érdekeinek az elárulása” - nyilatkozta abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség.

Szerinte nem igaz, hogy az Robert Fico vezette koalíció által tavaly módosított szlovák állampolgársági törvény miatt Pozsonynak el kell vennie a világban bárhol élő szlovákok állampolgárságát. Meggyőződése: a magyar-szlovák kettős állampolgárság egészen más téma, ez „a szomszédos ország, a Magyar Köztársaság érdekszférája”.

Slota úgy véli: például az Ausztráliában élő szlovákokat senki sem fogja azzal gyanúsítani, hogy Ausztráliához akarnák csatolni a Szlovák Köztársaságot. A szlovákiai magyarok „azonban kollektív módon akarják a magyar állampolgárságot megszerezni. Magyarok élnek a Dunán innen, és a Dunán túl is, ez összefüggő régió” - húzta alá az ellenzéki politikus.

Szerinte a választójog megadása a határon túli magyaroknak nagyon veszélyes dolog. „Az, aki könnyen veszi a kettős állampolgárságot vagy a szlovák érdekek árulója, vagy idióta” - szögezte le az SNS elnöke. Slota élesen bírálta Iveta Radicová szlovák miniszterelnököt is, és kijelentette, hogy Radicová sosem volt az önálló szlovák államiság híve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A román ortodox egyház most nem ragaszkodik az ikonok csókolgatásához

A román ortodox egyház most nem ragaszkodik az ikonok csókolgatásához

Szívesen használná a Google Earth-öt? Örülni fog a Google újításának

Szívesen használná a Google Earth-öt? Örülni fog a Google újításának

Orbán Viktor tárgyalt Erdogannal, majd összehívta a biztonsági kabinetet

Orbán Viktor tárgyalt Erdogannal, majd összehívta a biztonsági kabinetet