szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem volt sem tűz, sem robbanás Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépén, amely tavaly április 10-én járt szerencsétlenül Szmolenszk mellett, és a Tu-154-es nem hibásodott meg - jelentette be szerdai moszkvai sajtóértekezletén Tatyjana Anogyina, az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK), a FÁK-államok légügyi hatóságának elnöke.

A katasztrófa közvetlen oka a bizottság jelentése szerint az volt, hogy a személyzet nem tett eleget az orosz földi irányítás ajánlásának, és nem a javasolt tartalék repülőtéren szállt le. A szerencsétlenség okait vizsgáló műszaki bizottság megállapította: a gépet az indulás előtt Varsóban karbantartották, sem hajtóművei, sem egyes rendszerei nem mondták fel a szolgálatot repülés közben, nem volt sem tűz, sem robbanás, a gépet nem érte kár a levegőben, és nem ütközött semmilyen tárgyba. Anogyina egyben azt is közölte, hogy a vizsgálat eredményéről szóló jelentést szerdán átadták a lengyel félnek, miután annak tervezetét már tavaly kézbesítették. A dokumentáció 60 kötetet tesz ki.

Kifejtette, hogy a repülőgép előkészítése, valamint a személyzet felkészítése sok kívánnivalót hagyott maga után, s a katasztrófa rendszerszintű okát a személyzet elégtelen felkészültsége és a repülések szervezésének nem megfelelő volta alkotta. Mint mondta, a válsághelyzet akkor következett be a fedélzeten, amikor a személyzet úgy döntött, hogy nem tér ki a javasolt tartalék repülőtérre. A repülés során ugyanis többször is kapott a lengyel pilóta értesítést arról, hogy az eredetileg kijelölt, Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér körzetében nem megfelelőek az időjárási viszonyok, de nem döntött az útvonal-módosítás mellett. Anogyina azt is elmondta, hogy konkrét hibákat is követett el a legénység.  

A leszállásról hozott döntést orosz és lengyel szakértők szerint befolyásolhatta a lengyel légierő főparancsnokának jelenléte a pilótafülkében egészen a földbe csapódásig, amennyiben az nyomást gyakorolhatott a pilótára a leszállás folytatása mellett. A főparancsnok vérében egyébként 0,6 ezrelék etilalkoholt találtak - tette hozzá. A MAK vizsgálata ezzel befejeződött, s a gép eredeti fekete dobozait átadják az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottságnak, és a vizsgálat megállapításait közzé fogják tenni. A Kaczynskit szállító lengyel kormánygép április 10-én, leszállás kísérlete közben zuhant le a sűrű ködben, s a gépen tartózkodó mind a 96 személy életét vesztette. A lengyel államfő magas rangú kísérettel a Szmolenszk közelében fekvő Katinyba (Katyn) tartott, ahol a második világháború idején legyilkolt több ezer lengyel hadifoglyot temettek el. Az ott kialakított emlékhelyen a lengyel elnök részvételével emlékünnepséget akartak tartani a tömegmészárlás 70. évfordulója alkalmából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Egyes esetekben 10 évet öregedhet az agy a koronavírus-fertőzötteknél

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat

Ismét közelebb kerültünk egy lépéssel ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat