szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az afgán-pakisztáni hadszíntéren kitűnőre vizsgázott, pilóta nélküli gépekkel szerelhetik fel 5-10 éven belül az amerikai rendőrségeket - jelentette pénteken a USA Today.

Az Egyesült Államokban a drónokat egyelőre csak a mexikói és a kanadai határ egyes szakaszainak ellenőrzéséhez használják, ám a helyi önkormányzatok arra kérik a szövetségi légügyi hatóságot (FAA), hogy máshol is engedélyezze a rendszerbe állításukat. A kérvényezők szerint a pilóta nélküli gépeknek hasznát lehetne venni az eltűnt gyermekek felkutatásától kezdve a titkos marihuánaültetvények fellelésén át a közlekedési dugók felszámolásáig.

A drónok alkalmazásának pillanatnyilag műszaki akadályai is vannak. A többi között az, hogy a gépek nincsenek felruházva a többi repülő automatikus észlelésének és elkerülésének képességével, ami pedig szövetségi előírás Amerikában. Az áthidaló megoldás az lehet, hogy a gépeket csak olyan messze és magasra engedik szállni, ameddig az irányító még szemmel tudja tartani a működésüket. A miami rendőrség másfél éven át kísérletezett két 8 kilogrammos drónnal, amelyeket - a légügyi hatóság engedélyének megfelelően - csak mintegy 60 méter magassága emeltek fel, s nem engedtek a kezelőtől 300 méternél jobban eltávolodni.

A rendszerbe állítandó, pilóta nélküli repülőgépek egyébként a legkülönbözőbb méretűek lehetnek, súlyuk a fél kilóstól a 12 tonnáig terjedhet. Afganisztánban és Pakisztánban az amerikai hadsereg, valamint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felderítésre és rakétacsapások végrehajtására használja a pilóta nélküli repülőket. Legújabb változataikat több kamerával is felszerelték, így azok egyszerre több célpontot is nyomon tudnak követni, s akár egy egész települést is képesek megfigyelés alatt tartani. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Juszuf Gilani: „elődöm engedélyezte az amerikai robotgépek berepüléseit”

Pervez Musarraf előző pakisztáni elnök engedélyezte pilóta nélküli amerikai repülőgépek (drónok) berepüléseit a pakisztáni légtérbe felderítés céljából, arra azonban nem adott felhatalmazást, hogy ezek rakétákat lőjenek ki a felderített célpontokra - közölte Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök pénteken.

hvg.hu Tech

Robotrepülőgépeket fejlesztenek egy budapesti főiskolán

A robotrepülőgépek nem csak a 21. század csatatereit rendezik át radikálisan, de rövidesen átformálják a gazdasági és a mindennapi élet egyes területeit. A felsőoktatás és a piaci szféra példás együttműködése nyomán a magyarok is képesek a nemzetközi mezőnyben kimagasló high-tech fejlesztések véghezvitelére.