szerző:
MTI

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán átalakította kabinetjét, miután két nappal korábban a szociáldemokrata Munkapárt három minisztere kilépett a kormányból.

A kormányátalakítás keretében létrehoztak egy új tárcát is, a  Hazai Front Védelme minisztériumát, melynek vezetője az eddigi védelmiminiszter-helyettes, Matan Vilnai lesz. Netanjahu a kormányülés kezdetén elmondta, hogy ilyen minisztériumok a világ sok országában léteznek, köztük az Egyesült Államokban is. Ezzel nyilván a George W. Bush korábbi amerikai elnök által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után létrehozott amerikai belbiztonsági minisztériumra utalt.

Két izraeli ügyvéd, Ali Hajder és Ron Gerlic, a Szikkui jogvédő szervezet tagjai kedden bírálták az új tárca tervét amiatt, hogy az szerintük kisebbségi ügyekkel is foglalkozik majd. Mint hangsúlyozták, nincs szükség arra, hogy Vilnai egyedül kezelje a kisebbségi kérdéseket, ezt az ügyet, amely magában foglalja az arab kisebbség problémakörét, véleményük szerint a kormány egészének az arab kisebbségi vezetőkkel együtt kell kezelnie.

Vilnai hétfőn Ehud Barak védelmi miniszterrel, a Munkapárt eddigi elnökével és további három képviselőjével együtt kilépett addigi pártjából, és egy új parlamenti frakciót hozott létre Acmaut (Függetlenség) néven. A közvetlen előzmény az volt, hogy Barak bejelentette: otthagyja pártját, és újat alapít. Ezzel elemzők szerint elébe vágott annak a kockázatnak, hogy a pártvezetés egy baloldali vetélytársat állíthasson a helyére, aki azután az egész pártot kiviszi a kormányból, akár meg is buktatva azt. Barak azzal indokolta lépését, hogy a Munkapárt fokozatosan balra tolódik, amivel ő nem ért egyet.

A szakadár képviselőkhöz tartozik Orit Noked, aki a mezőgazdasági tárca új vezetője lesz. Elődje, Salom Szimhon lesz az új ipari, kereskedelmi és munkaügyi miniszter. Barak továbbra is védelmi miniszter marad. Heves vita után az izraeli parlament szerdán 53-40 arányban jóváhagyta a kormányátalakítást. Több képviselő "piszkos trükknek" minősítette Barak eljárását, mondván, hogy miniszteri bársonyszékét korábbi pártjának rovására mentette meg. A legnagyobb ellenzéki párt, a Kadima (Előre) képviselői légfrissítőt fújtak szét az ülésteremben a "szennyes politika" ellen. Netanjahu azt mondta, hogy az új kormány erősebb lesz a réginél, és jobban fog kötődni a jobboldalhoz.

A jobboldali és szigorú vallási pártokból, valamint egy ultranacionalista és ultrajobboldali formációból álló izraeli kormánykoalíciónak 66 fős többsége van a 120 fős parlamentben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Ülőmunkát végez? Napi 30 percet kéne mozognia

Ülőmunkát végez? Napi 30 percet kéne mozognia

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

A Honvéd és a Vidi vívja a kupadöntőt

Nicolas Cage kínos karaokéja a nap legrosszabb videója

Nicolas Cage kínos karaokéja a nap legrosszabb videója

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát