szerző:
MTI

Környezete szerint politikai karrierre vágyik a Haitira visszatérő exdiktátor, ám ezt maga az érintett cáfolja.

Jean-Claude Duvalier szerdán közölte, hogy nem áll szándékában beleártani magát a Haitin zajló választási folyamatba, cáfolva ezzel a környezetéből származó értesüléseket. Néhány órával korábban szóvivője, Henri-Robert Sterlin az AFP-nek nyilatkozva kifejtette: a zavaros haiti belpolitikai helyzetet kihasználva le kellene állítani a most zajló elnökválasztási folyamatot, majd új elnökválasztást írhatnának ki, amelyen Duvalier indulna.  Duvalier leszögezte: "a leghatározottabban cáfolom azokat a nyilatkozatokat, amelyeket egy állítólagos szóvivő nekem tulajdonított".

Haitin november 28-án tartották meg az első választási fordulót, a második menet megrendezése azonban azóta is húzódik, és egyelőre bizonytalan, hogy mikor járulhatnak a választók ismét az urnákhoz. Szerdán nyilvánosságra hozott közleményben Duvalier azt nem tette egyértelművé, hogy vállalna-e Haitin valamilyen politikai szerepet vagy nem. Egyik ügyvédjének Reynold Georges-nak a keddi nyilatkozatából az tűnt ki, hogy a volt diktátor nem tett le politikai ambícióiról. "Örökre Haitin marad. Ez a hazája, és jogában áll a politikát formálni" - fogalmazott az ügyvéd.

Jean-Claude Duvalier vasárnap tért vissza Haitira 25 éves száműzetés után Párizsból, és azt mondta: segíteni kíván a karibi ország népén. Az exdiktátornak ma is vannak hívei Haitin, noha országlásának idején - 1971-től 1986-ig - kegyetlen diktatórikus eszközökkel kormányzott, csírájában elfojtva az ellenzéki tevékenység kísérleteit. Vasárnapi hazatérésekor több tucatnyian ünnepelték a repülőtéren, kedd reggel sokan igyekeztek megakadályozni a rendőröket abban, hogy elszállítsák a szállodájából, és előzetes letartóztatásba helyezzék. 

Az 59 éves "Baby Doc" ellen sikkasztás és hűtlen kezelés miatt vádat emeltek, de ezt követően szabadon engedték. Később újabb személyek jelentkeztek a hatóságoknál, köztük Michéle Montas újságírónő, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár korábbi szóvivője, aki emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az egykori államfőt. "Feljelentést tettünk emberrablás, fizikai és lelki kínzás, polgári és politikai jogok megsértése miatt" - sorolta négyük nevében az újságírónő, miután találkozott Auguste Aristidas főügyésszel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?

A rossz iroda akár meg is betegíthet. Mire figyeljünk?