szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország nem kapott hivatalos megkeresést arról, hogy az Európai Bizottság a dioxinbotrány miatt bevezetett magyarországi korlátozó intézkedések megszüntetését kérné - közölték a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) hétfőn.

A BruxInfo hírportál korábban bizottsági forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság "egészségügyi biztosa aránytalannak tartja, hogy a budapesti hatóságok átmenetileg korlátozzák a Németországból származó összes élősertés feldolgozását, és a teljes hús-termékpaletta felhasználását és forgalmazását." A BruxInfo szerint a bizottság legfőbb problémája, hogy a magyar hatóságok túl széles körben alkalmazzák a korlátozásokat, olyan termékkategóriáknál is, amelyek nem fertőződhettek dioxinnal.

A vidékfejlesztési miniszter múlt szerdán rendelte el a német sertéshúsok kötelező dioxinvizsgálatát. Fazekas Sándor a német dioxin-botrány miatt a közvetlenül vagy közvetetten Németországból származó friss és fagyasztott sertéshús, sertés húskészítmények, valamint élő sertés felhasználásának és forgalmazásának átmeneti korlátozását rendelte el február 28-ig. A minisztériumi tájékoztatás ugyanakkor jelezte, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok szerint Magyarországra nem került sem dioxinnal szennyezett tojás, sem dioxinnal szennyezett hús illetve húskészítmény. Ennek ellenére a miniszter - összhangban a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) állásfoglalásával - teljes körű, országos, szigorított ellenőrzést vezetett be.

Január elején vált ismertté, hogy egy schleswig-holsteini tápkeverő üzemben hónapokon át ipari célra szánt zsiradék került állati takarmányokba, amelyből több ezer németországi állattenyésztő telepre szállított a cég. A zsiradék dioxint is tartalmazott, a veszélyes vegyületet utóbb kimutatták tojásban, tojótyúkok és vágósertések szervezetében. A dioxin-botrány ügyével az EU agrárminiszterei is foglalkoznak hétfőn brüsszeli tanácsülésükön - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Fülke: Az unióban még mindig nem szoktak hozzá Orbán tárgyalási technikájához

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja