szerző:
MTI

Hivatalosan is visszakérték az egyiptomi hatóságok Nefertiti egyiptomi királynő világhírű mellszobrát Németországtól.

Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács, valamint az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma hétfőn Záhi Havvászt, a tanács vezetőjét idézve közölte, hogy elküldték az erről szóló hivatalos kérelmet Németország kairói nagykövetségére és Egyiptom berlini képviseletére. Mellettük Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke is megkapja.

A Kr. e. 14. századból származó szobor évtizedek óta Berlinben van, jelenleg a Neues Museum egyik különtermében látható. A büszt első helyen szerepel az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanácsnak azon a listáján, amely a visszaszerzendő műkincseket veszi számba. A testület összesen hat műkincs visszaszolgáltatását kéri külföldi múzeumoktól - erősítette meg Havvász, aki nem szolgált részletekkel a további öt régészeti kincsről. Az egyiptomi főrégész reményét fejezte ki, hogy a német hatóságok együttműködőek lesznek, így a szobor visszakerülhet Egyiptomba. Németország azonban már korábban közölte, hogy nem adja vissza a szobrot, mert az álláspontja szerint törvényesen került az európai országba. Emellett törékeny állapota miatt nem lenne alkalmas a szállításra - vélekedtek német szakértők.

Nefertiti mészkő mellszobrát 1912-ben találták meg egy német expedíció tagjai Egyiptom déli részén. A régészek 1913-ban felosztották a leleteket. Német részről újra és újra hangsúlyozták, hogy a leletelosztás folyamatát és kimenetelét a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány már többször bemutatta és részletezte. Az egyiptomiak a Nefertiti díszes mellszobrát is tartalmazó leleteket a németeknek adták, így a büszt jogosan van Berlinben - hangsúlyozzák német szakértők.

Havvász viszont úgy nyilatkozott, szerinte a mellszobor csalással és a valóság elkendőzésével került Németországba, mivel Ludwig Borchardt, a büszt megtalálója kevésbé jelentős felfedezésként próbálta feltüntetni a szobrot, hogy ne legyen akadálya Berlinbe szállításának. Megtévesztésül azt jegyezte fel, hogy a királyné szobrának mészkő feje egy hercegnő festett gipsz mellszobra - állt a Havvász által korábban kiadott közleményben. A büszt szobrásztanulmány, amely Thotmesz egyiptomi szobrász amarnai műhelyéből származik. Nefertiti (jelentése: a szépség megérkezett) a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét és sorsát számos rejtély övezi. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte Berlintől a mellszobrot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?