szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezer palesztin tüntetett kedden Gázában a Hamász radikális mozgalom felhívására, hogy így tiltakozzanak az Izraellel tárgyaló palesztin vezetés állítólagos engedményei ellen.

Mahmúd Abbász palesztin elnök visszautasította azt a vádat, hogy lemondtak követeléseik egy részéről. Támogatásuk jeleként ugyancsak palesztinok ezrei vonultak utcára Ciszjordániában.

Az al-Dzsazíra vasárnap este kezdte el ismertetni azokat a "bizalmas dokumentumokat", amelyek az izraeli-palesztin béketárgyalásokkal kapcsolatosak. A katari székhelyű hírtelevízió által ismertetett dokumentumok szerint a palesztin fél 2008-ban kész lett volna példátlan engedményeket tenni Kelet-Jeruzsálem és az 1948-1949-es háború (Izrael létrejötte) idején elmenekült palesztinok és leszármazottaik kérdésében.

A Gázai övezetet irányító Hamász-kormány kedden újra leszögezte, hogy az Abbász vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) "nem hatalmazták fel tárgyalni a palesztin nép nevében, sem arra, hogy bármelyik jogáról lemondjon."

Az esti ima után Gáza egyik fő utcáján összegyűlt tömeg gyávának és Amerika kollaboránsának minősítette a palesztin tárgyalókat. Halíl al-Hajja, a Hamász politikai bizottságának tagja elítélte az engedmények sorozatát, amelynek eredményeként le kellene mondani a kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecsetről, az iszlám vallás harmadik legfontosabb szent helyéről.

Abbász kedden Rámalláhban több ezer híve előtt hazugságnak nevezte az al-Dzsazíra állításait. "A világon senki nem kényszeríthet bennünket arra, hogy lemondjuk jogainkról, földjeink akár egy négyzetméteréről, különösen nem Kelet-Jeruzsálemben" - jelentette ki az elnök, miközben a demonstráció részvevői a Hamad bin Kalifa ász-Száni katari sejk és Simon Peresz jelenlegi izraeli államfő kézfogását megörökítő fényképeket, az al-Dzsazíra emblémáit és hírtelevízió jelmondatával bemázolt izraeli zászlókat égetett. Jerikóban, Száeb Erekát palesztin főtárgyaló városában több százan, az észak-ciszjordániai Náblusz közelében fekvő balatai menekülttáborban pedig több tucatnyian tiltakoztak az al-Dzsazíra ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron

Egyórás idősávot ajánlanak az időseknek a vásárlásra Székesfehérváron