szerző:
hvg.hu

Két személy – köztük egy nő – vehetett részt a moszkvai Domogyedovó reptéren tegnap délután történt öngyilkos merényletben, a hatóságok összesen három embert keresnek – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. Az orosz elnök szerint a reptér vezetése is felelős lehet azért, hogy a biztonsági szabályok megszegésével nagy mennyiségű robbanóanyag juthatott be az érkezési csarnokba.

Ellentmondó adatok a sérültek számáról

A merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35, és a kórházba szállítottak közül három van életveszélyes állapotban. Lapértesülések szerint a halálos áldozatok között hat külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy németet, két britet, valamint három közép-ázsiai köztársaság egy-egy állampolgárát. A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van. (MTI)

Mindkét, a robbantásban való részvétellel gyanúsított személy meghalt a támadás során – írja a RIA Novosztyi hírügynökség, amely szerint a robbanás akkor történt, amikor az egyik résztvevő – egy nő – kinyitott egy poggyászt. Egy férfi volt a társa, akinek a robbanás leszakította a fejét – tette hozzá a hírügynökség egy meg nem nevezett hatósági forrásra hivatkozva.

A forrás szerint nem lehet kizárni, hogy a terroristák nem öngyilkos merényletre készültek, hanem csak el akarták helyezni a poggyászba rejtett robbanóanyagot, hogy később robbantsák fel. Szerinte a bomba véletlenül robbanhatott fel vagy távirányítóval robbantották fel.

©

A tegnap délután 4.40-kor bekövetkezett detonációt öt kilogrammnyi TNT-nek megfelelő robbanóanyag okozta (a korábbi hírek szerint a bomba hét kilogrammnyi TNT-nek felelt meg) – tette hozzá a hírügynökség, amely szerint a robbanóanyag mellé fémdarabokat is elhelyeztek, hogy a detonáció a lehető legnagyobb pusztítást okozza. A merénylet sérültjei között van egy-egy olasz, francia és brit állampolgár is – közölte tegnap az orosz egészségügyi minisztérium. A repülőtéren este megkezdődött az elhunytak azonosítása. Szemtanúk beszámolója szerint a robbanás után halottak hevertek szanaszét, a csarnokot füst borította be. Az egyik szemtanú szerint a detonáció még a csarnok tetejét is megemelte. A robbanás azon a helyen történt, ahol a hozzátartozók, ismerősök várják az érkezőket.

©
Nem csecsenek lehettek egy szakértő szerint

A merénylők fekészültsége, a fegyveres erők morális válsága és a kevés biztonsági eszköz vezethetett a domogyedovói merénylethez - mondta az MTV Ma reggel című műsorában Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő. Szerinte nem csecsenek, hanem dagesztániak, ingusföldiek lehettek az elkövetők, és nem nagyon van más potenciális elkövetői kör, mint az észak-kaukázusi. Az orosz hatóságok szerinte mindössze arról tudtak, hogy valami készül, ez pedig nagyon általános információ, ki is mentek helyszínekre, de nem találtak semmit. A közintézmények rosszul vannak felszerelve biztonsági eszközökkel, ráadásul van egyfajta morális válság a fegyveres erőknél, egyes tagjaik könnyen lefizethetők – mondta Tálas Péter.

Az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev szerint a repülőtér vezetői is felelősek azért, hogy ilyen nagy mennyiségű robbanóanyag juthatott be a Domogyedovó reptér érkezési csarnokába – közölte a BBC. A helyszín kiválasztása és más közvetlen nyomok szerint a merénylet jól előkészített terroristatámadás volt, amelynek az volt a célja, hogy annyi áldozatot szedjen, amennyit csak lehetséges – mondta tévéüzenetében a orosz elnök, aki szerint a reptéren megszegték a biztonsági előírásokat és a vezetésnek felelnie kell a kérdésekre. A RIA Novosztyi tegnap este szintén meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt is közölte, hogy az orosz titkosszolgálatoknak információi voltak arról, hogy valamelyik moszkvai reptér ellen támadást terveznek.

Bár azt egyelőre nem tudni, kik a felelősek a robbantásért, a beszámolók szinte kivétel nélkül azt írják, a gyanú árnyéka az észak-kaukázusi radikális csoportokra vetül. Egy orosz biztonságpolitikai szakértő a BBC-nek nyilatkozva a támadás után elmondta: Oroszországban kevés olyan csoport működik, amely ennyire profi módon tudna kivitelezni egy ilyen kaliberű támadást, illetve rendelkezne azzal a gyakorlati ismerettel, amely ilyen brutális hatékonyságot tesz lehetővé. Nem véletlen – teszi hozzá a szakértő –, hogy mindenki a csecsen lázadókra gondol, hiszen őket épp erre képezték ki. Tavaly márciusban az Oroszországhoz tartozó Dagesztánból két női terrorista követett el öngyilkos merényletet a moszkvai metróban; az akkori támadás 40 áldozatot követelt.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?

Mit jelent a Huaweinek adott 90 napos haladék? Lesznek új telefonok?

Visszavonul a Veszprém sztárja

Visszavonul a Veszprém sztárja

Ingyen Viagrát osztogatna egy francia polgármester, csak szülessen már gyerek a faluban

Ingyen Viagrát osztogatna egy francia polgármester, csak szülessen már gyerek a faluban

Megérkezett a Windows 10 nagy tavaszi frissítése, így töltheti le

Megérkezett a Windows 10 nagy tavaszi frissítése, így töltheti le

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Moszkva polipként fonja körbe az Orbánt szövetségbe hívó pártokat

Sokkal több adót fizettek be idén, mint 2018-ban

Sokkal több adót fizettek be idén, mint 2018-ban